zondag, 21. oktober 2007 - 19:04

Ockhams scheermes in Theater Merlijn

Apeldoorn

Wat gedaan kan worden met minder, is vergeefs gedaan met meer. Ziedaar de kern van het denkwerk van de 14e eeuwse filosoof Willem van Ockham. Hij stelde dat als voor een fenomeen verschillende verklaringen kunnen worden gegeven, de eenvoudigste complete verklaring de voorkeur heeft.

Dat uitgangspunt vormt het centrale thema in de theatervoorstelling Ockhams scheermes. Aad van der Waal en Max Tack brengen op zaterdag 03 november modern theater over macht, miscommunicatie en mierenhopen. Met oog voor detail én voor het grote geheel. Deze theatervoorstelling werd geschreven en op de planken gebracht door Titus Tiel Groenestege en Han Römer.

Een stoel met een tevreden, pijprokende vader. Iets verderop de zoon, aarzelend en afwachtend. Dan komt de zoon naar voren, in een poging om het gesprek met zijn vader aan te gaan. Maar hoe hij ook wendt, draait, opnieuw begint, het lukt hem niet om door de clichés en stoplappen van zijn vader te breken. De wezenlijke dingen waarover hij wil praten liggen buiten het bereik van woorden. Het is een even schokkende als schitterende demonstratie van onbegrip tussen mensen.
Provincie:
Tag(s):