donderdag, 10. mei 2007 - 10:38

Oer-kracht

Achterhoek

In het grensgebied van Nederland en Duitsland, rondom Ulft en Isselburg, wordt namelijk van 26 mei tot 28 september een heel bijzondere tentoonstelling gehouden, die de toepasselijke naam OER-KRACHT heeft gekregen. Hier worden tijdens die vier maanden honderden kunstwerken van ijzer en staal tentoongesteld.

Een betere plek kun je bijna niet bedenken. Want juist in de streek langs de rivier de Oude IJssel werd al in de 'oertijd' ijzer gewonnen. De grond in deze streek bevat namelijk veel oer, ijzererts.

Het Internationaler Fachverband Gestaltener Schmiede en de stichting Nederlands IJzermuseum i.o. werken nauw samen aan deze heel bijzondere kunstmanifestatie, waaraan tal van metaalkunstenaars en siersmeden uit heel Europa hun medewerking verlenen.

Meer dan honderd kunstwerken uit ijzer en staal worden in het gebied tussen Ulft en Isselburg op speciaal geselecteerde locaties geplaatst. Ze staan allen langs een 35 kilometer fietsroute, die van Ulft via Terborg en het Duitse Isselburg weer naar Ulft gaat. De grote kunstwerken staan langs deze route. De kleinere objecten worden tentoongesteld in de fabriekshal van de voormalige DRU in Ulft en in het Augustahospital in Isselburg-Anholt.

Om 16.00 uur vindt de officiële opening plaats. De openingsmanifestatie is al even groots als de manifestatie zelf. Uitgenodigde scholen uit Nederland en Duitsland maken op vrijdag al kennis met het 'harde' ijzer, dat toch een lieflijke en persoonlijke uitstraling kan krijgen.

Vanaf zaterdag 26 mei om 09.00 uur start bij het ijzermuseum i.o. op Het Gietelinck (het voormalige terrein van de DRU) in Ulft de smeeddemonstraties en workshops waar ook duidelijk wordt welke schoonheden een oer-materiaal als ijzer in zich heeft.

Op zaterdag zijn er niet alleen smeeddemonstraties, door smeden uit binnen- en buitenland, maar kunnen ook kinderen in een workshop o.l.v. Reimer Gehrts zelfstandig smeden. Tevens is er een junkyard waar diverse smeedartikelen, zowel nieuw als oud, gekocht kunnen worden. 's Morgens wordt de ren-oven opgebouwd en de hele dag gevuld met oer en houtskool zoals dat in de middeleeuwen gebeurde. Om tien uur

's avonds (26 mei) wordt de oven geopend en zal er een gloeiende massa van ongeveer tiental kilo's smeedbaar ijzer uit gehaald kunnen worden. Interessant is eveneens de nagelboom, waarin nagels komen die ter plaatse gesmeed zijn. Het zijn ware kunstwerkjes op zich. Op de zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur houdt Jozef Moos een voordracht over de betekenis van de nagelboom en ook op zondagmorgen (27 mei) vanaf 09.00 uur staat het nagelsmeden voor de nagelboom op het programma van de openingsmanifestatie.

De expositie is een initiatief van de IFGS (Internationaler Fachverband Gestaltener Schmiede). De IFGS organiseert tweejaarlijks een grote expositie van originele smeed- en metaalsculpturen, bij voorkeur in een van de steden die bij de Ring van Europese IJzersteden zijn aangesloten; en dat geldt sinds ruim een jaar voor de gemeente Oude IJsselstreek. Het gemeentebestuur omarmde het idee van een dergelijke expositie, aangedragen door de voorzitter van het IFGS. Al gauw werd besloten er een grensoverschrijdende expositie van te maken en ook in Stadt Isselburg werd het idee enthousiast ontvangen.

Het slot van de manifestatie vindt plaats op 2e Pinksterdag om 14.00 uur.
Het project wordt in het kader van het INTERREG-IIIA-Programma door de Europese Unie financieel ondersteund.
Provincie:
Tag(s):