vrijdag, 31. augustus 2007 - 13:35

OM eist gevangenis-straffen voor moord in ‘Drie Gezusters’

Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagochtend- en middag respectievelijk acht en vier jaar gevangenisstraf geëist tijdens de rechtszaak tegen twee verdachten van 17 en 25 jaar. De jongen wordt ervan verdacht dat hij een 25-jarige man uit Groningen heeft vermoord. Zijn 25-jarige vriend wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord.

Het incident vond op 27 augustus 2006 plaats in de horecagelegenheid ‘De Drie Gezusters’ in Groningen. De verdachten en het slachtoffer zijn allen van Somalische afkomst. Het OM heeft acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 17-jarige verdachte. Het OM is tot toepassing van het meerderjarigen strafrecht gekomen op grond van meerdere redenen. Allereerst was deze verdachte bijna 17 jaar ten tijde van het plegen van het incident. Hij woonde zelfstandig op kamers, is zelfstandig naar Nederland gekomen.

In de middaguren werd de strafzaak tegen de meerderjarige verdachte behandeld. Het OM verdenkt hem ervan dat hij medeplichtig is aan de moord. Een dag voor de moord kocht de 25-jarige met het geld van de 17-jarige een mes, het latere moordwapen. Hij was bovendien op de hoogte van de plannen van zijn jongere vriend en heeft hij zich niet gedistantieerd van de plannen.

Deskundigen concluderen dat de meerderjarige verdachte een anti-sociale persoonlijkheid heeft ontwikkeld en bovendien bijna zwakbegaafd is. Zij zijn daarom van mening dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook weegt het OM in de strafeis mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een steekpartij. De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen in deze zaak.
Provincie:
Tag(s):