donderdag, 13. september 2007 - 17:07

Om eist twee jaar cel voor brand Lewenborg

Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaren, geëist tijdens de rechtzaak tegen een 19-jarige man uit Groningen. De Stadjer wordt verdacht van betrokkenheid bij het plegen van de brand van een sporthal in de wijk Lewenborg in Groningen. De brand werd in de avonduren van 29 april 2007 gesticht.

Het OM dicht de Stadjer hierbij een hoofdrol toe. De vier minderjarige verdachten zullen zich op maandag 8 oktober voor de kinderrechter moeten verantwoorden. Zij worden verdacht van het medeplegen van de brand.

Het OM baseert de verdenkingen op grond van getuigenverklaringen, verklaringen van medeverdachten en het technische en tactische onderzoek. Allereerst zijn de verklaringen van twee getuigen een belangrijk onderdeel in het bewijs.

De gemeente Groningen heeft als eigenaar van de sporthal een vordering ingediend van ruim 480.000 euro. Het OM is van oordeel dat de vordering kan toegewezen worden, omdat de schade rechtstreeks door de brand is ontstaan.

De officier van justitie complimenteerde tijdens de zitting het rechercheteam van Regiopolitie Groningen. Zij was buitengewoon te spreken over de grote inzet en vasthoudendheid van het team. Daarnaast was de officier vol lof over het aangeleverde proces-verbaal. De rechtbank zal over veertien dagen, op donderdag 27 september, uitspraak doen in deze zaak.
Provincie:
Tag(s):