donderdag, 5. april 2007 - 20:19

OM eist vrijspraak in zaak Martinitoren

Groningen

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vrijspraak geëist tijdens de rechtzaak tegen een 25-jarige vrouw uit Zwijndrecht. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij op 6 april 2004 haar 20–jarige vriend uit Assen van de Martinitoren heeft geduwd. De officier van justitie is van mening dat op grond van de eerdere bekentenis van de verdachte en afgelegde getuigenverklaringen het wettig bewijs voor moord of doodslag aanwezig is.

De verdachte trok echter in een later stadium haar bekentenis in. De vraag rees of met het aanwezige bewijsmateriaal andere alternatieven voldoende konden worden uitgesloten. Op verzoek van de verdediging en het Openbaar Ministerie werden daarom diverse onderzoeken door verschillende deskundigen verricht.

De resultaten van de onderzoeken van de deskundigen zijn volgens de officier van justitie van invloed geweest op het bewijs tegen de verdachte. Naast het persoonlijkheidsonderzoek werd door de deskundigen ook gekeken naar de relatie met de aanvankelijk afgelegde bekentenis van de verdachte. Het OM komt op grond van de deskundigheidsonderzoeken tot de conclusie dat niet kan worden uitgesloten dat de verdachte een vrijwillig valse bekentenis heeft afgelegd. Volgens de deskundigen kan de bekentenis namelijk ook zijn ontstaan door haar persoonlijkheidsstoornis en haar persoonlijke achtergrond. Ten slotte sluiten de deskundigen, die zich hebben gebogen over de technische kant van de zaak, een val uit. Zij achten een sprong waarschijnlijker dan een duw.

Op grond van bovenstaande onderzoeken heeft de officier van justitie niet de overtuiging gekregen dat het slachtoffer door de 25-jarige vrouw van de Martinitoren is geduwd. De officier van justitie eiste daarom vrijspraak tegen de verdachte. Over de exacte toedracht van hetgeen zich op 6 april 2004 boven op de Martinitoren heeft afgespeeld, kon aan de nabestaanden geen duidelijkheid worden gegeven. Dit ingegeven door de bevindingen van de deskundigen. De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen in deze zaak.
Provincie:
Tag(s):