donderdag, 28. juni 2007 - 15:25

OM eist zes jaar en tbs voor in brand steken vriendin

Leek

Het Openbaar Ministerie van Groningen heeft donderdagochtend zes jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tijdens de rechtzaak tegen een 42-jarige man uit Leek. De man wordt ervan verdacht op 29 maart 2007 zijn 49-jarige vriendin in hun woning in Leek in brand te hebben gestoken.

De verdachte had de vrouw, terwijl zij op de bank lag te slapen, met spiritus overgoten. Door de nattigheid was het slachtoffer wakker geworden en naar de keuken gelopen. Daar stak de 49-jarige haar met een aansteker in brand. Toen de vrouw ontdekte dat zij in brand stond, heeft zij zelf geprobeerd de vlammen rond het hoofd te doven door haar hoofd onder de kraan te houden. Toen de 49-jarige haar kleding wilde uitdoen, vloog haar haar opnieuw in brand. Zij wist de brand uiteindelijk te doven.

De verdachte is volgens eigen zeggen tot zijn daad gekomen, omdat zijn vriendin dit zelf zou hebben gewild. Het slachtoffer ontkent dit gegeven nadrukkelijk. Zij is medio juni thuis gekomen na zes weken behandeling in het ziekenhuis en wekenlange revalidatie. Hoewel de vrouw niet in levensgevaar heeft verkeerd, vindt het OM dat de hiervoor beschreven handelingen geschikt zijn om de dood van de vrouw te veroorzaken. Ook denkt het OM dat de verdachte met voorbedachte rade heeft gehandeld. De man heeft voldoende tijd gehad om na te denken en zich te bezinnen op zijn plan om zijn vriendin in brand te steken.

Het OM acht het bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord. Bij de eis van zes jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging heeft het OM rekening gehouden met de aard en de ernst van de feiten en de gevolgen die het heeft gehad voor het slachtoffer. Verder speelt de verdachte zijn sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid een rol bij de strafmaat. Ook is rekening gehouden met het feit dat de Leekster meerdere malen voor geweldsmisdrijven is veroordeeld.
Provincie:
Tag(s):