zaterdag, 23. juni 2007 - 13:30

OM wil herziening voor vrijspraak overval in 2001

Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in Rotterdam gaan de wetgever vragen een herzieningsmogelijkheid te creëren bij de Hoge Raad om een vrijgesproken verdachte alsnog veroordeeld te krijgen. De inmiddels 32-jarige verdachte werd vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs voor zijn aandeel in een gewelddadige roofoverval op een bedrijfsleider van een Aldi-supermarkt in Ridderkerk op 11 december 2001. Een tweede verdachte werd destijds wel veroordeeld. Ook bij het Gerechtshof werden beide vonnissen bevestigd. Bij de huidige stand van de wetgeving is het nu niet mogelijk de man opnieuw te berechten voor de dodelijke schietpartij, zo meldt het OM.

Onderzoek door het cold-caseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft nieuw bewijsmateriaal opgeleverd in de moordzaak uit 2001. Het nieuwe bewijsmateriaal is gehaald uit materiaal dat onder een nagel van het slachtoffer werd gevonden. Een analyse bij het Nederlands Forensisch Instituut heeft door de verbeterde techniek opgeleverd dat er een kans van 1 op het miljard is dat het materiaal van iemand anders is dan de vrijgesproken verdachte van de dodelijke schietpartij.

De 32-jarige man en zijn raadsman zijn vrijdag op de hoogte gebracht van de resultaten van het nieuwe onderzoek. De man zit momenteel een gevangenisstraf uit voor een afpersing met geweld.

Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in 2001 werd gedaan door het cold-caseteam van de politie Rotterdam-Rijnmond. Het cold-caseteam werd dit jaar operationeel en doet onderzoek naar onopgeloste ernstige delicten. Inmiddels is een aantal ,,oude zaken’’ in onderzoek, onder andere via een daartoe speciaal ingerichte website.
Provincie:
Tag(s):