donderdag, 21. juni 2007 - 18:01

OM wraakt rechters in drugszaak

Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee rechters in een omvangrijke drugszaak gewraakt. Dit betekent dat het onderzoek in deze strafzaak geschorst is. De wrakingskamer van de rechtbank zal op 28 juni uitspraak doen over het verzoek om de twee rechters te vervangen. Drie mannen uit Utrecht en omgeving worden verdacht van het voorbereiden van drugssmokkel.

De rechtbank verving vorige week al één van de drie rechters die deze drugszaak behandelden, omdat is gebleken deze rechter als (plaatsvervangend) rechter-commissaris een tweetal in de strafzaken afgegeven machtigingen voor akkoord had getekend.

Het gevolg hiervan is dat een groot aantal beslissingen in deze strafzaak opnieuw genomen moeten worden. Het OM liet bij monde van de officier van justitie weten niet te kunnen uitsluiten dat de twee rechters die vorige week aanbleven zich daarbij laten leiden door eerder genomen beslissingen. Hoewel het OM niet twijfelt aan de professionaliteit van de betrokken rechters, is de onbevangenheid van de rechtbank niet meer gegarandeerd.

De twee rechters stelden dat zij wel in staat zijn opnieuw een onpartijdig oordeel te geven. De wrakingskamer van de rechtbank beslist donderdag 28 juni of de twee rechters de zaak verder mogen behandelen. Als dit niet het geval zullen twee andere rechters de zaak verder behandelen.
Wanneer de strafzaak zelf wordt voortgezet is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):