donderdag, 13. september 2007 - 10:08

Omleidingen Damsterdiep kan zonder Steentilstraat

Groningen

Vanaf 1 oktober is het Damsterdiep tussen de Steentilstraat en de Europaweg afgesloten voor het verkeer. De stremming is het gevolg van de te bouwen parkeergarage en daarboven een kantoor voor woningcorperatie Nijestee. Al het verkeer wordt omgeleid. Het college wil in de periode van de stremming ook starten met het autovrij maken van de Steentilstraat. Deze straat blijkt geen rol te spelen in de verkeersafwikkeling tijdens een gestremd Damsterdiep.

Het vorige college van B&W heeft de wens al uitgesproken om te komen tot een autovrije Steentilstraat. De straat wordt vooral gebruikt als doorgaande route. Dit staat haaks op het uitgangspunt van een autovrije binnenstad. Herinrichting van de straat bleef uit omdat gedacht werd dat een autovrije Steentilstraat pas gerealiseerd kon worden na herinrichting van het Damsterdiep. Dit omdat de Steentilstraat van belang zou zijn bij de verkeersomleidingen tijdens de bouw van de parkeergarage Damsterdiep. Tijdens de twee weken durende afsluiting van het Damsterdiep in juni dit jaar bleek echter dat de Steentilstraat zelfs 20% minder verkeer kreeg te werken dan in de normale situatie. Langer wachten hoeft dan ook niet.

Het autovrij maken van de straat levert meerdere voordelen op. Het weren van het drukke autoverkeer zorgt ervoor dat het woon- en leefklimaat in de straat verbeterd. De winkelstraat wordt aantrekkelijker voor het publiek en er wordt een positief effect verwacht op de doorstroming van het verkeer op de route via het Griffeweg naar het hoofdstation. Het college wil nu het overleg starten met ondernemers en bewoners van de straat. Naast het voornemen gaat het overleg over de mogelijke herinrichting van de de Steentilstraat. De gemeenteraad kan begin 2008 een voorstel van het college verwachten.
Provincie:
Tag(s):