donderdag, 8. november 2007 - 10:14

Onbekendheid over vervoersdocument op paardenmarkt

Hedel

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleerde op maandag 5 november intensief op de paardenmarkt in Hedel. Naast het verplichte paardenpaspoort en de identificatiechip, waren de controles gericht op vervoer en welzijn. Bij paardenhandelaren bleek veel onbekendheid over de transportverordening en het vervoersdocument.

De transportverordening is van toepassing als het vervoer van dieren verband houdt met economische bedrijvigheid. Dieren mogen alleen vervoerd worden als in het voertuig documenten met herkomst en eigenaar van het dier, plaats, datum en tijd van vertrek, plaats van bestemming en de verwachte duur van het transport aanwezig zijn.

De AID voerde in Hedel 110 controles uit. In totaal werd zes keer proces-verbaal opgemaakt. Vijf keer voor het vervoeren van paarden zonder vervoersdocumenten en één keer voor een niet goed gereinigde veewagen. Het aantal geconstateerde overtredingen op de paardenmarkten in Zuidlaren en Hedel is in 2007 vrijwel gelijk aan vorig jaar. Veel handelaren zijn inmiddels bekend met het in 2004 verplicht gestelde paspoort en chip.

De controles op de paardenmarkt vonden plaats in samenwerking met de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Het was niet de eerste keer dat de handhavingpartners samen controleerden. De AID en de VWA voeren ook gezamenlijke controleacties uit op dierenwelzijn bij transport.
Provincie:
Tag(s):