vrijdag, 24. augustus 2007 - 15:28

Onderzochte schedels blijken ouder dan verwacht

Wieringermeer

De politie heeft drie schedels die in mei van dit jaar gevonden zijn, laten onderzoeken. Uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijken de gevonden schedels die in de Wieringermeer waren aangetroffen te dateren uit de 17e eeuw! De herkomst van de schedels blijft onduidelijk.

Eind mei werden drie schedels aangetroffen op de Zeugweg en de Noorderdijkweg. De schedels lagen in de berm waar zij door voorbijgangers werden gevonden. De schedels werden door de politie voor onderzoek opgestuurd naar het NFI. Hier werd aan één exemplaar een DNA onderzoek verricht. Het bleek te gaan om een vrouwenschedel uit de 17e eeuw. Beide andere schedels zijn vermoedelijk even oud.

Omdat de Wieringermeer in de 17e eeuw nog niet bestond is het niet waarschijnlijk dat de schedels hiervan afkomstig zijn en bijvoorbeeld bij het bewerken van het land naar boven zijn gekomen.

Het ligt eerder voor de hand dat de schedels afkomstig zijn uit geruimde graven. In de omgeving van de Wieringermeer zijn echter de laatste jaren geen graven geruimd waar deze schedels uit afkomstig kunnen zijn. De herkomst blijft derhalve onduidelijk; mogelijk heeft iemand ze weggegooid of weet iets over de herkomst te vertellen. De politie blijft geinteresseerd in de zaak.
Provincie:
Tag(s):