woensdag, 4. juli 2007 - 21:23

Onderzoek branden Hoogeveen nog in volle gang

Hoogeveen

Burgemeester Willem Urlings van Hoogeveen heeft de woensdag de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken in het onderzoek naar de branden in Hoogeveen. Hij gaf onder meer aan dat de politie nog steeds behoefte heeft aan tips en informatie van het publiek.

Burgemeester Urlings: “De politie in Hoogeveen is sinds maart met een speciaal rechercheteam een groot onderzoek begonnen naar de branden in Hoogeveen. Het gaat om een zeer groot aantal branden sinds de zomer van 2006. De branden variëren van bankjes in een park en kampeermiddelen tot woningen en bedrijfspanden. Het onderzoek heeft al een aantal resultaten opgeleverd. De politie heeft nog vele aanknopingspunten om verder te kunnen gaan met het onderzoek. Daarom kan er nog geen volledig beeld worden gegeven van de stand van zaken. Wel wil ik u over een aantal zaken informeren.

Voor de verschillende branden zijn inmiddels 23 verdachten gehoord door de politie. Daar zijn ook bekentenissen uit voort gekomen. Het gaat dan onder meer over de grote groep jongeren die verantwoordelijk is geweest voor tientallen brandstichtingen in- en rond park Steenbergerweiden en de recente aanhouding voor de brandstichting aan de Fluitenbergseweg. Deze zaken bevestigen nog maar eens het beeld dat we in Hoogeveen te maken hebben met meer brandstichters. Het beeld dat er in Hoogeveen één of meer pyromanen rondloopt, is dus niet juist. Het gaat om verschillende personen die in wisselende samenstelling of alleen branden hebben gesticht.

Opvallend is dat het aantal branden in Hoogeveen opmerkelijk hoger is dan in andere gemeenten van vergelijkbare omvang. Dit is niet alleen de laatste tijd zo, maar ook het beeld over een langere periode. Daar is op dit moment nog geen verklaring voor. Wel is duidelijk dat sinds het onderzoek is gestart, het aantal branden in Hoogeveen aanzienlijk is afgenomen.
Provincie:
Tag(s):