dinsdag, 15. mei 2007 - 21:19

Onderzoek naar tekenbeten in Noord Nederland

Regio

Door de GGD’s in Groningen, Friesland en Drenthe zal er van mei tot en met september 2007 een onderzoek worden uitgevoerd naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Dit onderzoek is een onderdeel van het landelijke tekenbetenonderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de rest van Nederland uitvoert.

Wie in de natuur komt, kan een tekenbeet oplopen. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán de ziekte van Lyme veroorzaken als de teek langer dan 24 uur op de huid zit. Deze ziekte kan zonder behandeling zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. De meeste mensen lopen een tekenbeet op in de periode van maart tot en met oktober, maar teken komen het hele jaar voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken, overal in Nederland. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het aantal tekenbeten in heel Nederland de laatste de afgelopen tien jaar is verdrievoudigd.

In de maanden dat het onderzoek loopt worden via 60 huisartsen in Noord Nederland 420 patiënten gevraagd deel te nemen aan het onderzoek . Zowel de mensen die een tekenbeet hebben opgelopen als de teek worden onderzocht op de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Door middel van bloedonderzoek en een vragenlijst wordt informatie verzameld over de opgelopen tekenbeet, risicogedrag, lichamelijke klachten en wat mensen weten over de gevolgen van een tekenbeet.

Dit onderzoek moet meer inzicht geven over de risico’s in de gebieden waar de meeste tekenbeten worden opgelopen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid. De uitkomsten van het onderzoek zijn nuttig voor de behandelende artsen en het publiek.

De uiteindelijke resultaten van het onderzoek zullen in het voorjaar van 2008 beschikbaar zijn.
Provincie:
Tag(s):