woensdag, 26. september 2007 - 16:42

Ontheffing voor vermindering van wilde zwijnen

Gelderland

Dit jaar verleent de provincie Gelderland voor het eerst een ontheffing aan de Faunabeheereenheid Veluwe om het aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen via de zogenoemde 1-op-1 methode.

In een gebied van minimaal 40 hectare werken twee personen samen. Eén stimuleert de wilde zwijnen hun dekking te verlaten, bijvoorbeeld door rustig door het struikgewas en bossen te lopen. De ander, de jager, staat klaar om vanaf een laag platform de zwijnen af te schieten. Deze methode wordt bij daglicht gebruikt. De essentie van deze methode is dat niet het hele gebied verontrust wordt, maar dat de wilde zwijnen zich rustig verplaatsen en zo langs de jager lopen.

De tot nu toe gebruikte aanzit-methode werkt met lokvoer, maar omdat er dit najaar veel voedsel is voor de wilde zwijnen komen ze daar niet meer op af. De 1-op-1 methode is daarom op dit moment effectiever.

Nu de provincie Gelderland de ontheffing voor deze nieuwe methode heeft verleend, kan de Faunabeheereenheid Veluwe beginnen met de voorbereidingen. Zij kan de 1-op-1 methode gaan toepassen zodra de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit haar definitieve goedkeuring heeft gegeven.
Provincie:
Tag(s):