vrijdag, 17. augustus 2007 - 9:39

'Ook boete voor drinkende jongeren onder de 16'

Leidschendam

Het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) is zeer ingenomen met de toezegging van de Regering om jongeren onder de 16 die alcohol in hun bezit hebben, of in het openbaar alcohol drinken een boete te geven.

Winkelier nu wel al bestraft
Sinds 1 januari 2005 is de identificatieplicht voor 14-jarigen en ouder ingevoerd en op 1 maart 2005 is een wijziging van de Drank- en Horecawet in werking getreden. Sinds 2005 heeft de alcoholpolitie, een onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de mogelijkheid gekregen om zeer forse bestuurlijke boetes (tot € 3.600 per overtreding) aan winkeliers uit te delen.

Jongeren ook bestraffen
De PVAD vindt dat er sprake is van een maas in de wet omdat jongeren in Nederland, ongeacht hun leeftijd, onbeperkt alcohol mogen kopen, bezitten en drinken. Daarom pleit de detailhandel ervoor om ook de jongere die nog geen 16 jaar is zelf strafbaar te stellen, ook omdat het huidige alcoholbeleid van de Regering het alcoholmisbruik door jongeren onvoldoende ontmoedigt. ‘De zekerheid dat je wordt gestraft werkt immers preventief!’, aldus de PVAD vrijdag.

PVAD: Winkeliers die alcohol verkopen werken samen
Het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) is een samenwerkingsverband van de Vereniging Drankenhandel Nederland, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, NSO brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel en de Vereniging van Nederlandse Groothandelaren in Gedistilleerd en likeuren. Vrijwel alle winkels die alcohol verkopen worden vertegenwoordigd: slijterijen, supermarkten en speciaalzaken die alcohol verkopen en groothandel.
Provincie:
Tag(s):