woensdag, 11. juli 2007 - 9:23

Oorlogsmuseum beschikt over enige exemplaar van de Conger

Overloon

Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon heeft enkele belangrijke stukken weer aan de expositie toegevoegd. Het gaat om drie objecten die dit jaar door vrijwilligers gerestaureerd (gaan) worden.

Daarvan is de Renault FT17 tank van groot historisch belang. Want hoewel deze tanks werden gemaakt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, probeerde Nederland zich in 1940 ermee te verdedigen tegen het binnenvallende Duitse leger. Maar het Duitse leger bleek sterker te zijn en maakte overal in Europa verschillende van deze tanks buit waarna ze in Duitse kleuren werden overgeschilderd. Van deze tank zijn er in Nederland nog maar twee overgebleven en één daarvan staat dus binnen in het museum in Overloon.

De beide andere stukken waarvan vrijwilligers de restauratie uitvoeren, zijn de Duitse Jagdpanzer 38 met de bijnaam “Hetzer� en de Britse Conger Carrier. De Conger werd in 1944 rond Overloon achter de hand gehouden om mijnenvelden onschadelijk te maken. Het bijzondere van de Conger is dat het museum beschikt over het enige exemplaar dat er wereldwijd overgebleven is na de Tweede Wereldoorlog. De restauratie wordt dan ook via internet door geïnteresseerden uit de gehele wereld gevolgd.

Deze restauratie-stukken worden na de zomer weer terug naar de werkplaats gebracht, zodat de vrijwilligers dan verder kunnen gaan met het opknappen van deze bijzondere voertuigen.
Provincie:
Tag(s):