donderdag, 16. augustus 2007 - 14:24

Oorzaak brand kruiser in electrische bedrading

De oorzaak van de brand op een motorjacht in het Friese Broek waarbij afgelopen dinsdag een 10-jarige jongen om het leven is gekomen, lag vermoedelijk in de elektrische bedrading van en naar de omvormer. Dit heeft de Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag bekendgemaakt.

Door een combinatie van warmteontwikkeling in de aansluitingen en de locatie van de omvormer is de brand ontstaan. Daarna heeft de brand zich verder over het schip verspreid.

Volgens de onderzoekers is de brand begonnen in de onmiddellijke nabijheid van de omvormer van 12 naar 220 volt in de salon van het schip. Dat is de conclusie van het uitgebreide onderzoek van de Waterpolitie van het KLPD en de technische recherche van de Noordelijke Recherche Eenheid (politie Fryslân, Groningen en Drenthe).

Dinsdagochtend omstreeks 04.45 uur lag het schip afgemeerd in het vaarwater aan de Noorder Oudeweg te Broek toen er aan boord brand uitbrak. Twee inwoners uit Zwolle, een 58-jarige man en zijn 56-jarige vrouw, zijn daarbij gewond geraakt. Hun 10-jarige kleinzoon is bij de brand om het leven gekomen. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het brandwondencentrum te Groningen.
Provincie:
Tag(s):