vrijdag, 7. september 2007 - 8:48

'Op Aardgas vooruit' tijdens Week van de Vooruitgang

Alkmaar

Alkmaar is dinsdag 18 september één van de halteplaatsen van de landelijke Aardgaskaravaan. De karavaan bestaat uit verschillende aardgasvoertuigen, van personen- en bestelauto tot autobus en vrachtwagen en rijdt in het kader van de “Week van de Vooruitgang� door Nederland om het rijden op aardgas en biogas te promoten.

De aardgaskaravaan is een samenwerkingsverband tussen 30 gemeenten in negen provincies en alle importeurs van aardgasauto’s. Het bedrijvenontbijt, de aftrap van de karavaan in Noord-Holland, vindt plaats van 8.15 uur tot 11.00 uur in het DSB-stadion te Alkmaar.

Op de ontbijtbijeenkomst krijgen dealers, pomphouders en wagenparkbeheerders 14 aardgasvoertuigen te zien die door verschillende automerken worden geleverd. Daarnaast is er de gelegenheid in contact te treden met bedrijven die ervaring hebben met het rijden op aardgas.

Het aantal aardgas tankstations is nu nog beperkt, maar daar komt snel verandering in. In deze regio werkt de gemeente Alkmaar samen met de provincie Noord-Holland, de Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC) en milieubedrijf GP Groot aan de realisatie van tien tankstations in Noord Holland. Een eerste tankstation wordt volgend jaar voorzien op de Boekelermeer in Alkmaar, waarbij wagens van het gemeentelijk wagenpark, HVC en milieubedrijf GP Groot gaan zorgen voor een basisafname.

Daarnaast maakt de gemeente Alkmaar zich sterk voor aardgasbussen in het openbaar vervoer. Uit metingen in Haarlem blijkt dat aardgasbussen hebben gezorgd voor een spectaculaire verbetering van de luchtkwaliteit. De 18 Alkmaarse stadsbussen en regiobussen die Alkmaar aandoen, kunnen ook gaan tanken op de Boekelermeer.

Aardgas is een transportbrandstof die veel voordelen heeft; het is goedkoop, milieuvriendelijk en veel schoner dan andere brandstoffen. Aardgasvoertuigen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en verschillende bedrijven hebben hiermee al positieve ervaringen opgedaan. Steeds meer bedrijven en overheden kiezen er daarom voor om het wagenpark op aardgas te laten rijden.

Meer informatie over het rijden op aardgas is te vinden op de websites www.ikrijdopaardgas.nl of www.weekvandevooruitgang.nl
Provincie:
Tag(s):