vrijdag, 7. september 2007 - 9:32

Opel Corsa viert 25e verjaardag

Breda

Op 30 augustus vierde de Opel Corsa zijn 25e verjaardag. De eerste Opel Corsa liep in 1982 van de band bij de Spaanse fabriek van General Motors in Figueruelas (Zaragoza). De verjaardag valt samen met de productie van de acht miljoenste Corsa in de fabriek van Figueruelas: een Corsa OPC in de kleur magma red. Met zijn 1.6 ECOTEC turbomotor (141 kW/192 pk) is de OPC-versie veruit de krachtigste in serie gebouwde Corsa ooit.

Als men het aantal geproduceerde Corsa’s van de Spaanse fabriek optelt bij het aantal dat in de Opel-fabriek in het Duitse Eisenach werd geassembleerd (op basis van onderdelen gemaakt in Zaragoza), liepen er in Europa al bijna 10 miljoen Corsa's van de band.

De fabriek in Figueruelas, die in 1982 haar deuren opende, is de grootste fabriek van GM in Europa en produceert ook de Opel Meriva en Combo. Door de jaren heen onderging de fabriek tal van verbeteringen om ze aan de nieuwste technologieën aan te passen. Voorbeelden zijn wijzigingen aan de productieprocessen, ontwerpen en kwaliteitseisen, maar ook aanpassingen aan de werkmethodes en markteisen.

Het Europese verhaal van de Corsa begon in 1982 toen de supermini debuteerde in een segment dat hij jarenlang naar zijn hand zou zetten. In Duitsland was de Corsa de meest verkocht auto in zijn segment van 1995 tot 2001 en ook in het Verenigd Koninkrijk stond hij in 2004 en 2005 aan de top met een marktaandeel van bijna 16 procent. In Spanje werden er al ruim een miljoen Corsa’s verkocht sinds het begin van de productie.

De verkoopteller voor de Corsa in Nederland staat inmiddels op een kleine 325.000 stuks. Het absoluut beste jaar in Nederland was 1984 toen er 18.192 Opels Corsa werden geregistreerd. De huidige, vierde generatie Opel Corsa doet het ook uitstekend in Nederland; in de eerste acht maanden van 2007 werden er 11.428 exemplaren geregistreerd, goed voor de eerste plaats in de Nederlandse verkoopstatistieken.

De 25-jarige carrière van de Corsa staat echter niet alleen in het teken van recordcijfers. Zijn aansprekende design, geavanceerde technologie en sportieve successen droegen ook in grote mate bij tot zijn populariteit, net als de ruim 20 internationale designprijzen die hij in de loop der jaren in de wacht sleepte.

De vierde Corsa-generatie, die eind 2006 werd gelanceerd, speelt een cruciale rol in de dynamisering en verjonging van het merk Opel. De nieuwe Opel Corsa heeft een eigentijds en aantrekkelijk design, een technologie en kwaliteit van topniveau, een uitstekende veiligheidsuitrusting en een gamma zuinige en schonere motoren. Het beste voorbeeld daarvan is de nieuwe Corsa 1.3 CDTI, die slechts 119 gram CO2 per kilometer uitstoot.
Categorie:
Tag(s):