donderdag, 23. augustus 2007 - 11:47

Open Monumentendag en de bouwkunst van de vorige eeuw

Provincie

Traditiegetrouw vallen de Open Monumentendagen (OMD) in het tweede weekend van september. Ditmaal staat de schijnwerper gericht op de bouwkunst uit de twintigste eeuw. Het landelijke thema ‘Moderne Monumenten’ krijgt in Zeeland al op 5 september gestalte in de vorm van een minisymposium in het stadhuis van Vlissingen.

Vijf inleiders belichten die dag - zeer toepasselijk in een modern monument uit 1964 - de actualiteit van het thema, elk vanuit de eigen specifieke invalshoek. Het symposium 'Moderne Monumenten' maakt deel uit van de Zeeuwse opening van de Open Monumentendag en is georganiseerd door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) in samenwerking met de gemeente Vlissingen en de Provincie Zeeland.

In het bijzonder staat de bouwkunst uit de Wederopbouwperiode (1940-1970) op het programma van het minisymposium 'Moderne Monumenten'. In vijf lezingen schetsen deskundigen met knowhow van architectuur, behoud en monumentenbeleid een divers beeld over de aard en de omvang - en in zekere zin ook de problematiek - van jonge bouwkunst.

Het symposium is deels interactief van opzet. Aan de hand van acht voorbeelden van jonge bouwkunst uit Zeeland kunnen de aanwezigen meedenken over de vraag welke monumenten wel en welke niet voor de monumentenstatus in aanmerking moeten komen. Het symposium eindigt met een reactie op het thema door gedeputeerde Harry van Waveren (cultuur), die tevens het startsein geeft voor de OMD 2007.

Het Zeeuwse Gezicht (CBK) en de Bond Heemschut - afdeling Zeeland verlenen hun medewerking aan het programma. Deelname aan het symposium is enkel op uitnodiging mogelijk. De pers is van harte welkom het symposium 'Moderne Monumenten' en de Zeeuwse opening van de Open Monumentendag bij te wonen.

De landelijke tweedaagse manifestatie is bedoeld om de belangstelling voor monumenten en de zorg hiervoor te vergroten. De publieke interesse voor het evenement is al jaren enorm. In Zeeland ligt het accent op de eerste dag en houden veel monumenteigenaren vooral op zaterdag open huis. Op www.openmonumentendag.nl kunt u zien welke monumenten er in Zeeland aan de OMD deelnemen en welke activiteiten er te doen zijn.

De SCEZ heeft ook deze keer weer voor de jeugd een leuke kleurwedstrijd met prijzen georganiseerd. De kleurplaat is op zaterdag 8 september af te halen op de deelnemende (grotere) locaties. Ook komt er weer een demonstratie van Monumentenwacht Zeeland; voor de locatie raadpleeg binnenkort
Provincie:
Tag(s):