zondag, 9. september 2007 - 20:15

Open Monumentendag trekt 900.000 bezoekers

Utrecht

De Open Monumentendag die dit weekend plaats vond was een groot succes, met naar schatting een bezoekersaantal van 900.000. Er was veel belangstelling voor het thema Moderne Monumenten (de monumenten van de twintigste eeuw). Het thema leverde interessante en vaak ook eenmalige openstellingen op, waarvoor bezoekers massaal op pad gingen.

Hoogtepunt van dit jaar is de “Inktpot�, het Derde Administratiegebouw van de NS in Utrecht die zaterdag ruim 7.000 bezoekers trok. Het voormalige bankgebouw van architect De Bazel in Amsterdam is door circa 4.000 mensen bezocht.

Bijzondere themagebouwen met veel bezoekers waren behalve de Inktpot en De Bazel o.a. Radio Kootwijk uit de jaren twintig, het kantoor van Centraal Beheer Achmea van architect Hertzberger in Apeldoorn, het Badhuis in Gouda en chocoladefabriek De Baronie in Alphen a/d Rijn. Verder trok Villa Jongerius in Utrecht (1939) veel publiek, en in Amsterdam het Apollo House (het voormalig SVB-gebouw aan de Apollolaan) en de Eerste Openluchtschool, een van de hoogtepunten van de Nederlandse architectuurgeschiedenis en voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen. In Leiden was er veel belangstelling voor de voormalige meelfabriek De Sleutels.
Provincie:
Tag(s):