zondag, 23. september 2007 - 17:21

Opening Cuypers-exposities

Maastricht/Rotterdam

Bisschoppen en bewindslieden openden zondag de dubbeltentoonstelling over de architect Pierre Cuypers (1827-1921). Zondag 23 september opende staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken de aan Cuypers gewijde tentoonstelling in de vestiging van het NAi in Maastricht. Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond zal daarbij aanwezig zijn.

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf op 22 september in aanwezigheid van bisschop Ad van Luyn van Rotterdam het startsein voor de expositie in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.

Cuypers, geboren in Roermond en daar ook gestorven, is bekend van vele neogotische kerken, waaronder de Sint-Vituskerk in Hilversum en de Sint-Jozefkerk in Groningen. Ook ontwierp hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en was hij verantwoordelijk voor de restauratie van de Munsterkerk in zijn geboortestad en kasteel De Haar in Haarzuilens.

De expositie in Rotterdam en Maastricht markeert de afronding van de inventarisatie van het omvangrijke archief van Cuypers. Hij was niet alleen ontwerper, maar mengde zich ook in het debat over de betekenis van de bouwkunst voor de godsdienst en de gemeenschapszin.

Cuypers geloofde in een architectuur die de maatschappij kan veranderen en had een afkeer van de industriële revolutie en de daarbij behorende standaardisatie. Hij koos de middeleeuwen als voorbeeld: een maatschappij met duidelijke rangen en standen, de gilden voor de ambtelijke vorming en de Rooms-Katholieke Kerk in het middelpunt.
Provincie:
Tag(s):