woensdag, 9. mei 2007 - 6:54

Opening van nectarkroeg in Axel

Axel

Zaterdag 12 mei a.s. om 14.00 uur wordt door wethouder van Schaijk van de gemeente Terneuzen de nectarkroeg bij de Watertoren van Axel officieel geopend.Een nectarkroeg – ook wel bijenbar genoemd – is een bar met heuse barkrukken, die uitkijkt op een kleine tuin met insecten- en vlindertrekkende planten.

Niet, dat er aan de bar drankjes te verkrijgen zijn; de bar is er per slot om natuurwaarnemingen te doen. Die waarnemingen kunnen worden ingevuld op speciale formulieren, die dan in de in de bar aanwezige brievenbus gedaan kunnen worden. Tevens kunnen gegevens over temperatuur en vochtigheidsgraad in het aanwezige weerstation worden opgezocht en vermeld.

Eén maal per week wordt de bus geledigd en worden alle waarnemingen ingevoerd op www.natuurkalender.nl .
Zo kan iedereen op een eenvoudige wijze een bijdrage leveren aan het verzamelen van ecologische gegevens, die weer van belang kunnen zijn bij het inschatten van de gevolgen van klimaatveranderingen.

De nectarkroeg van Axel staat in de heemtuin van de Watertoren, een plaats waar veel inheemse planten groeien en bloeien. Die trekken al heel wat insecten en daarmee ook insecteneters als vogels en vleermuizen aan.

De speciaal voor de nectarkroeg aangelegde tuin zorgt naar verwachting voor nog meer bezoek en levert een bijdrage aan de biodiversiteit in en rond Axel.

Het nectarkroeg-project is een initiatief van het IVN, Stichting Kinderboerderijen Nederland, De Kleine Aarde en De Natuurkalender. In het kader van het jubileumjaar van het IVN is de kroeg op een honderdtal plaatsen in Nederland geplaatst. Op initiatief van Natuur&Zo en de Museumcommissie Axel is de kroeg bij de Watertoren neergezet.
Provincie:
Tag(s):