woensdag, 10. oktober 2007 - 22:00

Opkomst dramatisch laag, referendum mislukt

Utrecht

Het Utrechtse burgemeestersreferendum is ongeldig. Voorwaarde voor een geldige uitslag van een gemeentelijk referendum is dat ten minste 30% van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengt. De opkomst bedroeg 9,25%. Met deze uitkomst beslist de gemeenteraad zelf wie van de twee kandidaten, Aleid Wolfsen of Ralph Pans, als voorkeurskandidaat aan de Kroon wordt voorgedragen. Van de 21.420 uitgebrachte stemmen was 16,30% blanco of ongeldig. Van de geldige stemmen ging 72,59% naar Aleid Wolfsen en 27,41% naar Ralph Pans.

De raad vergadert donderdag 11 oktober vanaf 11.00 uur over de voordracht. Onder de mensen die niet gestemd hebben is ook Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Ze is tegen het burgemeestersreferendum.

Het referendum lag vaak zwaar onder vuur. Kreten als 'lood om oud ijzer' en 'het ophouden van een fopspeen' waren rond het referendum veel gehoord.

Henk Westbroek vindt dat de beiden kandidaten zich terug moeten trekken nu blijkt dat de opkomst onder de 30% ligt. De VVD in de Utrechtse gemeenteraad wil dat er een nieuwe sollicitatieronde voor een burgemeester komt.
Provincie:
Tag(s):