vrijdag, 21. september 2007 - 19:10

Oplichter verleende ook ‘medische zorg’

Reusel

De 38-jarige man uit Reusel die afgelopen maandag in die plaats als verdachte van oplichting werd aangehouden heeft een Reuselse vrouw injecties toegediend en pillen gegeven. Hij wist dat de vrouw gezondheidsklachten had en hij vertelde haar dat hij aan goede en dure medicijnen kon komen. De injecties die hij zette waren een onschuldige zoutoplossing.

De pillen waren voornamelijk vitamine B- tabletten en een enkele bloeddruk- en cholesterolverlager. De medicijnen zouden uit Amerika komen en 44.000 euro kosten.

De verdachte deed zich voor als een lid van een bijzondere opsporingsdienst. Zodoende zou hij ook alles kunnen regelen. Hij gebruikte ook een valse naam en vertoonde zich vaak in een militair uniform. In zijn auto had hij een blauwe lamp en een tweetonige hoorn.
De lamp zette hij regelmatig op het dak van zijn auto. Het is bekend dat hij in twee gevallen mensen op straat controleerde en dat hij hen geld afhandig wist te maken. Zij voorkwamen dan, volgens hem, een lange gevangenisstraf. Hij controleerde vaker automobilisten. Hij reed dan in een zwarte Volkswagen Fox of een lichtblauwe Ford Focus.

De man troggelde geld af van minstens vijf personen. Hij kon bijvoorbeeld via de bijzondere opsporingsdienst risicoloos beleggen. Mensen gaven hem daar geld voor en zagen het niet meer terug. Hij kocht voorts een auto op naam van iemand anders en leende geld van hen met de toezegging dat ze het tienvoudige terugkregen. Voor een slachtoffer zou hij een Belgische nationaliteit regelen. In zijn functie zou dat makkelijk gaan. Het slachtoffer betaalde daar enkele honderden euro’s voor maar zag er niets voor terug.

In twee aangiften is gesproken over wederrechtelijke vrijheidsberoving. Doordat hij als ‘opsporingsambtenaar’ werkte en in uniform gekleed was, heeft hij zeker tweemaal iemand onder arrest gesteld en meegenomen omdat ze een zwaar misdrijf gepleegd zouden hebben waar een lange gevangenisstraf op zou staan. Vervolgens heeft hij hen zogenaamd verhoord en daarna aangegeven dat hij wel kon regelen dat ze geen gevangenisstraf zouden krijgen als ze hem een bedrag van een paar honderd euro zouden betalen.

De vijf aangevers zijn, voor zover nu bekend, voor een totaalbedrag van ongeveer 30.000 euro opgelicht. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in bewaring. Het kan zijn dat andere mensen ook door deze man zijn gecontroleerd en dat hen geld afhandig is gemaakt. De politie wil graag in contact komen met mensen die dit is overkomen. Zij kunnen bellen met de politie in De Kempen via 0900-8844.
Provincie:
Tag(s):