vrijdag, 11. mei 2007 - 16:17

Opnieuw succes IGZ in rechtzaak illegale medicijnen

Haarlem

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) succes in de strijd tegen handel in illegale medicijnen. De rechtbank in Haarlem heeft twee vrouwen en een man van Slowaakse afkomst onvoorwaardelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden. De eis was tien maanden.

Het Slowaakse trio heeft via postpakketjes anderhalf jaar lang grote hoeveelheden geneesmiddelen verstuurd vanuit een woning in Amsterdam. Ze werkten in opdracht van een Israëlische criminele organisatie.

Bij de aanhouding van de drie werden in november 750 000 verschillende capsules en tabletten gevonden. Het bleek om namaakmedicijnen te gaan voorzien van merknamen van bekende fabrikanten (Roche, Bayer, Pfizer, Abbot, Eli Lilly). Sommige van de pillen bleken na onderzoek geen werkzame stoffen te bevatten.

De IGZ waarschuwt de consument al langer voor medicijnen die via internet of op andere manier te koop worden aangeboden: 'Het is gevaarlijk omdat je niet weet welke stoffen er inzitten. Soms heb je geluk en zit er niets in. Maar vaak bevatten de medicijnen bestanddelen die in combinatie met andere geneesmiddelen direct gevaar voor de gezondheid opleveren. Soms is het echt levensgevaarlijk,' aldus de inspecteur die zich bezighoudt met de opsporing van illegale geneesmiddelen.
Provincie:
Tag(s):