woensdag, 9. mei 2007 - 11:01

OPTA deelt zware boete uit voor versturen spam

Amsterdam

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) heeft de directeur van het bedrijf ID2001 een boete van € 55.000,- opgelegd. De directeur stuurde meer dan twee jaar ongewenste e-mailberichten naar consumenten met daarin reclame voor zijn bedrijf (spam). Een eerdere waarschuwing van OPTA sloeg hij in de wind. Het is de op één na hoogste boete die OPTA ooit heeft opgelegd aan een privé-persoon. Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, deelde dit vandaag mee tijdens de presentatie van het ‘Jaarverslag en Marktmonitor 2006’.

De directeur maakte bij de verzending gebruik van een techniek die ‘wardriving’ wordt genoemd: met een laptop die uitgerust was met een draadloze netwerkkaart reed hij rond in Nederland en logde hij in op onbeveiligde draadloze netwerken van anderen. Via die netwerken verzond hij vervolgens grote aantallen spamberichten.

Chris Fonteijn benadrukte tijdens de presentatie ‘dat dit weer bevestigt hoe belangrijk het is dat consumenten hun internetverbinding (laten) beveiligen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de gevaren van internet. Internetaanbieders spelen bij de voorlichting aan consumenten een belangrijke rol. Over die zogeheten zorgplicht zijn we met de internetproviders in overleg’.
Categorie:
Tag(s):