donderdag, 10. mei 2007 - 12:21

Orale seks verhoogt het risico op keelkanker

Den Haag

Wie denkt dat keelkanker alleen wordt veroorzaakt door roken heeft het mis. Amerikaanse specialisten waarschuwen nu ook dat orale seks het risico op keelkanker verhoogt. Uit onderzoek blijkt dat mensen via orale seks het humane papilloma virus (HPV) kunnen oplopen dat een belangrijker factor is in het ontwikkelen van keelkanker, maar ook baarmoederkanker kan veroorzaken bij vrouwen.

De studie, van kankerspecialisten van de Amerikaanse universiteit van Baltimore, toonde aan dat mannen en vrouwen die in hun leven met meer dan zes verschillende partners orale seks hebben gehad hun kans op keelkanker 8,6 keer toeneemt. Voor rokers is de kans op keelkanker ‘slechts’ drie keer en voor zware drinkers tweeënhalf keer.

Uit onderzoek bleek ook dat het hebben van orale seks niet altijd betekent dat je het virus HPV oploopt. Maar wanneer men het wel oploopt heeft 32 keer meer kans om keelkanker te krijgen.

Onderzoekster Maura Dillison van het John Hopkins van het Hospital in Baltimore raadt mannen aan het risico voor hun partner te beperken door het gebruik van een condoom tijdens orale seks.
Provincie:
Tag(s):