woensdag, 21. november 2007 - 23:22

Oranje blameert zich in Wit-Rusland

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft zich woensdagavond geblameerd tegen Wit-Rusland. De laaste EK-kwalificatiewedstrijd ging in een mistig Minsk met 2-1 verloren. Zonder Edwin van der Sar, Clarence Seedorf en Ruud van Nistelrooij leek het al vanaf het begin weer nergens op. In een veel te laag tempo werd de bal rondgespeeld.

Voorafgaande aan de wedstrijd had bondscoach Marco van Basten nog laten weten dat zijn ploeg vol voor de winst zou gaan. Daar was niets van te merken. Wit-Rusland was via de counter af en toe het gevaarlijkste.

Bij rust was het nog 0-0, maar aan het begin van de tweede helft ging het fout. Bulyga verschalkte na een mooie steekpass Maarten Stekelenburg. Maar het werd nog erger voor Oranje. Wit-Rusland kwam zelfs op 2-0. Korytko kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangepeeld, draaide weg en vuurde de bal achter Stekelenburg.

Rafael van der Vaart zorgde vlak voor tijd voor de enige Nederlandse goal. Op aangeven van de ingevallen Orlando Engelaar lobte hij de bal over de uitgekomen keeper Zhevnov. Vlak daarvoor kreeg Ryan Babel nog een uitgelezen mogelijkheid, maar die werd niet benut.

Door de nederlaag is nog niet zeker of Nederland groepshoofd is bij de loting voor het EK. Als Duitsland later vanavond van Wales wint, dan komen zij tijdens de loting van de EK-eindronde in Pot 1. Dat betekent dat Die Mannschaft meer toplanden kan treffen in de groepsfase en Oranje op papier tegen de iets kleinere landen kan loten.

Oranje eindigde in groep G als tweede, achter Roemenië. In de groep van Nederland eindigde het duel tussen Slovenië en Bulgarije in 0-2. Blagoi Georgiev scoorde de eerste goal voor de bezoekers, Dimitar Berbatov de tweede.
Categorie:
Tag(s):