woensdag, 20. juni 2007 - 21:33

Oranje door na knotsgekke penaltyreeks

Jong Oranje mag haar Europese titel gaan verdedigen. Na een slechte halve finale tegen Engeland en een bloedstollende penaltyreeks (13-12!!!) is de equipe van trainer Foppe de Haan door naar de finale van het EK Onder 21.

Nederland brak weinig tot geen potten in de eerste helft. De spelers van trainer Foppe de Haan maakten op sommige momenten zelfs een lakse en ongeïnteresseerde indruk. Engeland profiteerde van de grootheidswaanzin bij Jong Oranje en kwam in de 39ste minuut terecht op voorsprong. Leroy Lita draaide kinderlijk eenvoudig weg bij Ron Vlaar, nadat een lange vrije trap van David Nugent in de zestienmeter van keeper Boy Waterman terecht was gekomen. De doelman twijfelde, kwam half uit en werd gepasseerd door een houdbaar schot. Nederland kreeg ook wel kansen, maar was slordig in de afwerking. Vooral Ryan Babel en Daniël de Ridder hadden het vizier niet scherp staan.

In het begin van de tweede helft was het spel van Oranje niet veel beter. Babel verspeelde de bal knullig, Engeland brak uit en Vlaar moest een overtreding maken op aanvaller Young. De verdediger van Feyenoord kreeg geel van scheidsrechter Kircher en de witzwarten een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De poeier van Lita ging tot groot geluk van Nederland via de buitenkant van de paal het veld uit.

Nederland kwam pas redelijk in de wedstrijd toen De Haan Roy Beerens bracht voor de onzichtbare Otman Bakkal. Eerst werd een schot van Hedwiges Maduro slecht gepareerd door goalie Carson, waardoor Maceo Rigters een prima kans kreeg. Zijn rebound ging over, maar de daaruit voort gekomen corner werd nipt overgekopt door Ryan Donk.

Na de korte opleving zakte Oranje weer in. Nugent had het duel zelfs kunnen beslissen in de 69ste minuut, maar faalde oog in oog met waterman. De Haan zette alles op alles en bracht een kwartier voor tijd ook nog spits Tim Janssen voor linksback Erik Pieters. In de 84ste was Oranje dicht bij de gelijkmaker. Babel zette zeer strak voor en de bal strandde in het woud van benen voor Carson. Het rondtollende stuk leer werd net voor de voeten van de instormende Rigters weggehaald.

De spits van NAC bleek een minuut voor tijd alsnog goud waard. De mee naar voren gekropen Donk kopte een prima voorzet van De Ridder terug op Rigters, die een prachtige omhaal in huis had: 1-1. De Engelsen protesteerden, omdat kort daarvoor verdediger Taylor geblesseerd raakte. Juist zij moeten inmiddels toch weten, dat doorspelen geoorloofd is zolang de scheidsrechter het toelaat. Engeland scoorde namelijk in een eerder wedstrijd de gelijkmaker tegen Servië, toen Rajkovic gekwetst op de grond lag.

Nederland verdiende dankzij de laatste krachtsinspanning een verlenging, waarin Oranje heer en meester was. Vooral omdat Engeland met twee geblesseerden de tijd vol moest maken. Taylor strompelde over het veld en linksback Onuhoa stapte zelfs van de grasmat af, omdat hij echt niet meer verder kon. Zodoende moest Engeland met tien man de resterende vijftien minuten uitspelen.

In de tweede helft van de extra tijd was het alleen Oranje wat de klok sloeg. Engeland beperkte zich tot verdedigen, maar deed dat wel goed. Strafschoppen moesten uitkomst brengen. Young, Babel en Milner scoorden, maar de zo vertroetelde Royston Drenthe mikte op de paal. Noble en Janssen wisten het net wel te vinden, maar voor Engeland miste Justin Hoyte. Beerens, Derbyshire, Maduro, Ferdinand, De Ridder, doelman Carson, Zuiverloon, Rosenior en Rigters faalden niet, maar Reo-coker en Kruiswijk wel. De stand bleef dus gelijk.

Vervolgens gebeurde er iets opmerkelijks. Alle aanwezig veldspelers van Engeland hadden al een penalty genomen, behalve de geblesseerde Taylor. Die weigerde aan te leggen voor een strafschop en liep van het veld af. Volgens De Haan mocht dat niet en de coach maakte de arbiter er attent op. Die gaf de trainer gelijk en Taylor moest alsnog komen opdraven. Die schoot overigens onberispelijk raak, net als Waterman, Taylor, Beerens, Milner, Drenthe (nu wel), Noble, Maduro, Hoyte, en Janssen. Derbyshire miste zijn tweede pingel en zo mocht De Ridder het karwei afronden.

Omdat de middenvelder vervolgens tegen Carson aan schoot, was het leed nog niet beslist. Ferdinand deed vrolijk mee met het missen en mikte op de lat. Zuiverloon bleek koel genoeg om het vonnis te voltrekken en zijn schuiver gleed binnen. Zodoende gaat Nederland in extremis naar de finale van het EK O21. Die wordt aanstaande zaterdag in Groningen gespeeld. De Haan hoeft - op eventuele blessures na - niemand te missen. Er is geen enkele speler geschorst.