zaterdag, 13. oktober 2007 - 23:41

Oranje glibbert onderuit tegen effectief spelend Roemenië

In een nat en vies Constanta is het Nederlands elftal er niet in geslaagd Roemenië te verslaan. Waar Oranje zich de afgelopen duels een meester toonde in het effectief benutten van kansen, waren de rollen ditmaal omgekeerd. Uit een vrije trap na rust viel in de rebound het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

Bijna was het in de allerlaatste minuut nog gelijk geworden. Wilfred Bouma trapte de bal via een Roemeens been op de paal, na een afgeslagen corner. Zeker op basis van de eerste helft was het een verdiend punt geweest. Voor de pauze kwam Nederland aanvankelijk stroef uit de startblokken, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd het initiatief overgenomen. De grootste kans kwam ook voor rust op naam van Bouma, die zijn kopbal gekeerd zag door Bogdan Lobont. De Roemeense Goallie redde vlak voor rust stijlvol op een hard afstandsschot van Clarence Seedorf, die in de basis begon.

Het spelbeeld was na rust niet veel anders. Het veld werd steeds moeilijker bespeelbaar en spelers glibberden voortdurend onderuit op de gladde grasmat. Kansen werden steeds spaarzamer. Uit één van de kleine onachtzame momentjes in de achterhoede van Oranje scoorde Roemenië. Dorin Goian was er als de kippen bij om de door Maarten Stekelenburg half gestopte vrije trap tegen de touwen te trappen. Goian leek bij het doelpunt buitenspel te staan maar dat werd niet gezien door de scheidsrechter Vassaras noch zijn assistent.

Nederland ging op zoek naar de gelijkmaker en Marco van Basten bracht Ryan Babel en Danny Koevermans. Het hielp allemaal niet veel tot de allerlaaste minuut, waarin Bouma net even niet het geluk aan zijn zijde had.

Geen man overboord door het verlies, want Roemenië komt weliswaar aan kop in Groep G, maar Nederland blijft gewoon tweede. En die plaats geen nog altijd recht op kwalificatie voor het EK. Minder prettig nieuws waren de gele kaarten voor Joris Mathijsen, Ruud van Nistelrooij en Giovanni van Bronckhorst die daardoor allen geschorst zijn voor het duel van woensdag tegen Slovenië.