woensdag, 17. oktober 2007 - 22:31

Oranje met twee gezichten is zuinig tegen Slovenië

Het Nederlands elftal heeft Slovenië met 2-0 aan de kant gezet. Een goede eerste helft werd gevolgd door een veel minder tweede bedrijf. Rafael van der Vaart en Robin van Persie vielen uit met blessures. Arjen Robben viel in, maar werd opvallend genoeg ook weer gewisseld.

Het Nederlands elftal startte in het Philips-stadion in Eindhoven met een zeer aanvallende opstelling. Op de linkerflank startte Clarence Seedorf, op rechts aanvoerder Rafael van der Vaart. Spits Klaas Jan Huntelaar werd kort in de rug gesteund door Wesley Sneijder en Robin van Persie. Demy de Zeeuw moest daarachter het spel verdelen.

De offensieve intenties leverden een overwicht op en de beloning in de vorm van een goal kwam al binnen het kwartier. Een combinatie tussen Huntelaar en Van Persie leek te sterven in schoonheid, maar verdediger Branko Ilic was zo vriendelijk om de bal verkeerd terug te spelen. Sneijder pikte op, omspeelde doelman Samir Handanovic en zorgde voor 1-0. Halverwege de eerste helft was de beste man aan Oranje-kant dicht bij zijn tweede treffer, maar de paal stond succes in de weg.

Een minuut later moest ook Maarten Stekelenburg voor het eerst ingrijpen toen Klemen Lavric namens de zwakke Slovenen een schot op hem losliet. Dat was één van de laatste momenten die Van der Vaart als veldspeler meemaakte, want de captain leek kort daarvoor een spiertje in de hamstring te verrekken toen hij een pass over de gehele breedte van het veld verzond. Arjen Robben was zijn vervanger en ging aan de linkerkant spelen, waardoor Seedorf naar rechts verhuisde. Voor rust was Oranje nog twee keer dichtbij een tweede goal. Eerst schoot Sneijder, die de aanvoerdersband van Van der Vaart overnam, net naast na een mooi balletje van Van Persie. Even later schoot de Arsenal-aanvaller zelf een vrije trap tegen Handanovic aan, waarna ook Huntelaar de bal niet tussen de palen kreeg.

De aantrekkelijke eerste helft kreeg een minder vervolg. Na een uur moest ook Van Persie met een blessure van het veld, nadat hij zijn knie verdraaide bij een glijpartij. Hij werd vervangen door André Ooijer. De opmerkelijkste gebeurtenis van de avond vond drie minuten later plaats. Robben, die in de 25ste minuut Van der Vaart had vervangen, werd door Van Basten weer ingewisseld voor Ryan Babel. Van een blessure bij Robben leek geen sprake.

In de tweede helft was het bij vlagen weer ergeren geblazen voor het publiek, dat Oranje eindeloos en in een laag tempo zag rondtikken zonder ook maar iets te creëren. Slovenië was zelfs nog enkele malen gevaarlijk, maar Stekelenburg lette goed op. Drie minuten voor tijd kon er toch nog gejuicht worden. Sneijder gaf een steekpass op Babel, die niet buitenspel stond en Huntelaar de goal gunde: 2-0. Dat doelpunt kon echter niet voorkomen dat het publiek Oranje na het laatste fluitsignaal trakteerde op een licht fluitconcert.
Categorie:
Tag(s):