woensdag, 12. september 2007 - 23:05

Oranje zwijnt enorm, Van Nistelrooij goud waard

Het Nederlands elftal heeft zich zo goed als geplaatst voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Een zeer gelukkige en eigenlijk onterechte overwinning op Albanië bracht de ploeg van Marco van Basten de benodigde drie punten: 0-1.

Oranje startte met André Ooijer als enige nieuweling in de basis in vergelijking met de interland tegen Bulgarije van afgelopen zaterdag. Marco van Basten had aangekondigd meerdere wissels toe te willen passen, maar uit een gesprek met de selectie bleek dat iedereen fit was en wilde spelen. De bondscoach besloot daarom de elf die tegen Bulgarije begonnen opnieuw aan het eerste fluitsignaal te laten verschijnen. Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt moesten zodoende weer op de bank plaatsnemen, Ibrahim Afellay en Khalid Boulahrouz werden zelfs naar de tribune verwezen.

In de zesde minuut sloeg de eerste schrik om het hart van de internationals. Spits Bogdani klopte Ooijer en Mario Melchiot in de lucht, doelman Edwin van der Sar stond aan de grond genageld, maar de inzet werd van de lijn gehaald door Robin van Persie. De rebound deed er niet meer toe, omdat scheidsrechter Michael Riley al had gefloten voor een lichte overtreding.

In de 23ste minuut was het opniew Albanië dat gevaarlijk werd. Een schot van Duro ging rakelings naast. Vijf minuten voor rust greep Melchiot zeer goed in toen Bogdani alleen op Van der Sar dreigde af te gaan.

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Albanië op voorsprong door een onverklaarbare eigen goal van Melchiot. De lange verdediger liep in alsof hij een spits van de tegenpartij was en knikte onhoudbaar binnen. Volkomen verbijsterd was alles en iedereen toen Riley besloot de loepzuivere treffer af te keuren. Er werd wel wat geduwd en getrokken, maar dat gebeurde aan beide kanten.

Oranje zette hier bitter weinig tegenover. De ploeg van Van Basten kwam wel tot de zestienmeter van de Albanezen, maar wist nimmer door te stoten of een uitgespeelde aanval te creëren. Verder dan een paar afstandsknallen van Van Persie, Demy de Zeeuw en Wesley Sneijder kwam het Nederlands elftal niet.

In het voordeel van Oranje sprak wel de onzettend vervelende manier waarop Albanië speelde. Duikelpartijen, smerige overtredingen, kaarten vragen en zeuren tegen de arbiter waren aan de orde van de dag. Sneijder, Van Persie en Van Nistelrooij lieten zich overigens ook niet onbetuigd. De drie incasseerden veel, maar wisten ook uit te delen.

De tweede helft begon zonder de geïrriteerde Van Persie en mét zijn vervanger Van der Vaart. De wissel mocht niet baten, want ook in de tweede helft was Albanië sterker. Afstandschoten van Cana en Bogdani brachten Van der Sar zelfs het nodige zweet op de lippen.

Na de vreemde wissels Urby Emanuelson voor Wilfred Bouma, Dirk Kuijt voor Ryan Babel, leek Van Basten zich neergelegd te hebben bij een gelijkspel. Onbegrijpelijk eigenlijk, maar anders had hij breekijzer Jan Venngoor of Hesselink of de creatieve Clarence Seedorf wel ingebracht.

Drie minuten voor het einde trapte Albanië in het eigen intimideren. Cana wilde Sneijder en Van Nistelrooij provoceren, maar liet zichzelf verleiden tot het uitdelen van een kopstoot. Riley zag het goed en gaf de verdediger de rode kaart. Van Nistelrooij en Sneijder kregen voor dit akkefietje een gele kaart. De middenvelder van Real Madrid is zodoende - net als Van Persie - geschorst voor de volgende kwalificatiewedstrijd op 13 oktober uit tegen Roemenië.

Wonder boven wonder wist Oranje nog te scoren ook. In de blessuretijd wist de met een vormcrisis kampende Emanuelson een afdraaiende voorzet op Van Nistelrooij te geven, die prompt uit de draai raak schoot. Volkomen onterecht, maar wel leuk voor de spits, die sinds zijn terugkeer goud waard blijkt voor Van Basten. Paradoxaal is het, dat juist de aanvaller die flink ter discussie stond, zijn kritische trainer met twee goals in twee interlands (voorlopig) op de troon houdt.

De slotfase was nog tumultueus, omdat Melchiot neer ging bij een ontploffend rotje dat boven zijn gezicht af ging. Riley was slim en floot direct af.

Het Nederlands elftal kon zodoende opnieuw een driepunter op het conto bijschrijven, maar overtuigend was het allermist. Het geluk van Van Basten begint inmiddels onmenselijke vormen aan te nemen. Er is simpelweg geen normale verklaring meer te vinden voor de manier waarop Oranje sommige barslechte interlands weet te winnen.

Oranje heeft nu 20 punten uit acht duels, net zoveel als koploper Roemenië. Bulgarije volgt met twee punten achterstand, maar heeft een wedstijd meer gespeeld.
Categorie:
Tag(s):