maandag, 18. juni 2007 - 11:56

Oud-politieman aangehouden voor corruptie

Sneek

In opdracht van het Landelijk Parket hebben rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vorige week maandagavond in Sneek een 48-jarige voormalige politieman aangehouden, die wordt verdacht van omkoping van een of meer oud-collega’s. Diezelfde avond is in Friesland de woning doorzocht van een gepensioneerde politieman van het KLPD. Dit maakte het Landelijke Parket maandag bekent.

Het vermoeden van omkoping ontstond in een onderzoek naar een criminele organisatie. Een verdachte in dit onderzoek verklaarde dat hij tegen betaling van 10.000 euro politie-informatie kreeg van de oud-politieman. Al vier maanden voor zijn aanhouding in februari 2007 zou deze verdachte te horen hebben gekregen dat er een onderzoek tegen hem liep, dat hij werd gevolgd en ook dat zijn telefoon werd afgeluisterd.

Bovendien wordt onderzocht door het Bureau Veiligheid en Integriteit van het KLPD of de oud-politieman een grote geldelijke beloning heeft gekregen voor het laten verwijderen van de naam van een crimineel uit het internationale opsporingsregister. Het geld zou hij hebben gedeeld met de politiemensen die hem daarbij hebben geholpen.

De oud-politieman heeft inmiddels verklaard dat hij hand- en spandiensten heeft verricht voor contacten binnen het criminele milieu.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op vier computers, zes mobiele telefoons, een digitale agenda, politie- en justitiedocumenten en een schrift met adressen. In de woning van de gepensioneerde medewerker van het KLPD is beslag gelegd op een computer, administratie, een agenda en een mobiele telefoon.

De oud-politieman is vrijdag door de rechter-commissaris te Rotterdam voor 14 dagen in bewaring gesteld.
Provincie:
Tag(s):