maandag, 27. augustus 2007 - 9:30

Oude gevelreclame terug in Schiedam

Schiedam

In de gemeente Schiedam wordt maandag een begin gemaakt om oude gevelreclame weer aan te brengen op historische plekken in de stad. Maandag wordt een begin gemaakt op het pand aan de Hoogstraat 22 / hoek Broersveld.

De muurschildering vormt het sluitstuk van een opknapbeurt van dit winkelpand en zal een blikvanger worden op het punt waar Hoogstraat en Broersveld bij elkaar komen.

Het idee van Van Dop + Mathot architecten om een schildering op de gevel van Hoogstraat 22 aan te brengen is voor de gemeente aanleiding om verder in te gaan op dit onderwerp. Het op een verantwoorde wijze in het stadsbeeld terugbrengen van oude reclames en muurschilderingen kan immers bijdragen aan de verlevendiging van het straatbeeld. Daarom gaat de gemeente een inventarisatie maken van locaties in de binnenstad waar in het verleden oude gevelreclames hebben gezeten. De historische context (waaronder de hier en daar aanwezige lege kaders) is bij dit onderzoek het uitgangspunt. De uitkomsten van dit onderzoek zullen ter beoordeling aan de Commissie Welstand en Monumenten worden voorgelegd.

De op de zijgevel van het pand Hoogstraat 22 aan te brengen muurschildering betreft een reclame van Distilleerderij de Kuyper van rond 1920. Voordat de schildering op de muur komt, zal er een stuclaag met sierlijst worden aangebracht. Deze wordt vervolgens door het Instituut voor Restauratie en Decoratie uit Schiedam van een beschildering voorzien.

Het werk, waarin door de firma De Kuyper en de Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. financieel wordt bijgedragen, is naar verwachting medio september gereed. Verder is er de welwillende medewerking van de eigenaar van het pand, de heer L. Kleinekoort, die het winkelpand heeft laten opknappen.
Provincie:
Tag(s):