donderdag, 10. mei 2007 - 10:29

Ouderen met verpleeg- en zorgindicatie terug in de wijk

Geleen

Op woensdag 9 mei is de bouw van het nieuwbouwcomplex Engelbewaarderkerk in Geleen officieel van start gegaan. Op deze locatie aan de Heidestraat in Geleen verrijzen dit jaar 36 huurappartementen met zorg, 30 zorgunits en een zorgsteunpunt. Hiermee spelen Woonmaatschappij ZO Wonen, Orbis medisch en zorgconcern en de gemeente Sittard-Geleen in op de vraag naar woningen - voor senioren met een zware zorgvraag – in de wijk.

Toen zich enkele jaren geleden de kans voordeed om de locatie van de Engelbewaarderkerk te kopen, nam Orbis medisch en zorgconcern samen met Woonmaatschappij ZO Wonen het initiatief om hier een woon-zorgcomplex te ontwikkelen. Het gebouw bevat 36 zorgwoningen, 30 zorgkamers voor begeleid wonen en een zorgsteunpunt met wijkfunctie.

Op de benedenverdieping van het woon-zorgcomplex start Orbis medisch en zorgconcern een geclusterde woonvorm van vijf groepswoningen voor 6 bewoners met een psychogeriatrische ziekte of aandoening. In verband met de afbouw van verpleeghuis St. Odilia zullen er in de nabije toekomst diverse initiatieven ontstaan, op het gebied van kleinschalige woonvormen in de wijk.

De toekomstige bewoners van de appartementen op de eerste, tweede en derde etage wonen geheel zelfstandig. Hun woning is voorzien van een alarmeringssysteem (alarmknoppen in woonkamer, slaapkamer en badkamer) en personenalarmering. Een bewegingsmelder detecteert de aan- en afwezigheid en de (in)activiteit van een bewoner. Deze systemen garanderen het gebruiksgemak en de veiligheid voor de bewoners. Bewoners kunnen gebruik maken van de 24-uurs zorg die Orbis vanuit het op de begane grond gelegen steunpunt levert. Om in aanmerking te komen voor de appartementen hebben bewoners een AWBZ zorgindicatie – een indicatie die men aanvraagt en ontvangt van het CIZ – nodig.

De toren van de voormalige Engelbewaarderkerk blijft in de nieuwbouwplannen gehandhaafd. Dit karakteristieke element wordt een markant detail van het complex.
Provincie:
Tag(s):