woensdag, 25. juli 2007 - 11:32

Ouders onderschatten risico van zonverbranden

Groningen

Ruim 30 procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Veel ouders (40%) weten niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden. Een derde van de ouders smeert zijn kinderen bijna nooit in als ze naar buiten gaan.

Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoek ‘Ouders en Kinderen in de zon’ dat is uitgevoerd onder 672 ouders en kinderen in opdracht van KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.

Ouders zeggen het wel belangrijk te vinden om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. En een ruime meerderheid van de ouders vindt ook dat zij hun kind goed beschermen tegen de zon. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij vooral insmeren op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het ‘gewone’ buitenspelen.

Een meerderheid van de ouders geeft wel aan een factor 20 of hoger te gebruiken voor hun kind. Moeders beschermen daarbij in het algemeen zichzelf en hun kind beter tegen de zon dan vaders. Tot slot weet een kleine meerderheid van de ondervraagden niet dat kinderen met veel moedervlekken een groter risico hebben op het krijgen van huidkanker.

Met de campagne ‘Te veel zon is niet gezond’ wil KWF Kankerbestrijding ouders en kinderen bewust maken van de risico’s die zonnen met zich meebrengt. Omdat kinderen een gevoelige huid hebben, lopen zij meer risico op zonverbranding en daarmee een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Niet alleen op het strand, maar ook tijdens het ‘gewone’ buitenspelen.
Provincie:
Tag(s):