woensdag, 25. juli 2007 - 12:50

Ouders onderschatten risico zonverbranden

Maastricht

Ruim 30 procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Veel ouders (40%) weten niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden. Een derde van de ouders smeert zijn kinderen bijna nooit in als ze naar buiten gaan. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoek ‘Ouders en Kinderen in de zon’ dat is uitgevoerd onder 672 ouders en kinderen in opdracht van KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.

Ouders zeggen het wel belangrijk te vinden om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. En een ruime meerderheid van de ouders vindt ook dat zij hun kind goed beschermen tegen de zon. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij vooral insmeren op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het ‘gewone’ buitenspelen. Het opzoeken van de schaduw op het heetst van de dag en het aantrekken van een T-shirt of het opzetten van een petje zijn ook geen populaire maatregelen.

Een meerderheid van de ouders geeft wel aan een factor 20 of hoger te gebruiken voor hun kind. Moeders beschermen daarbij in het algemeen zichzelf en hun kind beter tegen de zon dan vaders. Tot slot weet een kleine meerderheid van de ondervraagden niet dat kinderen met veel moedervlekken een groter risico hebben op het krijgen van huidkanker.

Met de campagne ‘Te veel zon is niet gezond’ wil KWF Kankerbestrijding ouders en kinderen bewust maken van de risico’s die zonnen met zich meebrengt.

Het blijft belangrijk om mensen te herinneren aan de noodzaak van bescherming tegen te veel zon. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015, een stijging van zo’n 75%. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan het zongedrag van mensen en de toegenomen populariteit van zonvakanties in de afgelopen decennia. Mensen met een huid die snel verbrandt (39 procent van de Nederlanders) lopen het grootste risico op huidkanker.

Het is belangrijk om (huid)kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken omdat de behandelmethoden dan beter zijn en daardoor de kans op genezing het grootst. Bij een groeiende en veranderende moedervlek is het verstandig naar de huisarts te gaan. Ook bij aanhoudende klachten zoals jeuk en bloeden van een moedervlek.
Provincie:
Tag(s):