vrijdag, 15. juni 2007 - 16:33

Overslag en transport loodzware transformator

Eemshaven

Op maandag 18 juni zal een speciaal transport plaatsvinden van een 250 ton wegende transformator van TenneT voor het project NorNed. De transformator wordt (onder voorbehoud van omstandigheden) om circa 10.30 uur uit een schip gehesen in De Julianahaven (Eemshaven) en op een plateauwagen gezet. Vandaar zal het worden getransporteerd naar De Robbenplaatweg in de Eemshaven

Voor het NorNed project wordt een 580 kilometer lange hoogspanningskabel op de Noordzeebodem gelegd tussen Noorwegen en Nederland. Deze kabel wordt aangesloten op het Nederlandse hoogspanningsnet. Dat gebeurt in Eemshaven. Er wordt daarvoor een speciaal converterstation gebouwd in Eemshaven. De bouw hiervan nadert haar voltooiing.

De twee gebouwen die de hoogspanningsinstallatie moeten beschermen tegen zilte zeewind en opwaaiend zand, hebben bij elkaar de grootte van drie voetbalvelden. De transformator is de derde van in totaal vier transformatoren die via speciaal transport (eerst per trein en schip en het laatste stuk met een plateauwagen) van Zweden naar Eemshaven worden vervoerd. De transformatoren worden onafhankelijk van elkaar vervoerd en geleverd. Het transportgewicht van een transformator is ongeveer 250 ton.

Om het transportgewicht te beperken wordt de transformator niet afgevuld vervoerd. Circa 200.000 liter olie wordt op locatie afgevuld. Dat afvullen duurt ongeveer 3 dagen. Voor het lossen van de transformatoren in de Eemshaven zijn berekeningen gemaakt van de sterkte van de kademuur zodat de kraan en de transformator er gezamenlijk op kunnen staan. Verder worden op de locatie de doorvoerisolatoren (aansluitpunten van de hoogspanning) en andere losse onderdelen gemonteerd. De transformator wordt na de opbouw in een betonnen cel geschoven die de transformator beschermt.
Provincie:
Tag(s):