dinsdag, 19. juni 2007 - 21:20

Overstappen naar andere autoverzekering kan lonen

Groningen

Het Verbond van Verzekeraars heeft berekend dat de premies van autoverzekeringen het afgelopen jaar gemiddeld met 4,1% zijn gedaald. Uit aanvullende analyses van Independer.nl blijkt dat de premies voor nieuwe verzekeringen gemiddeld 10 tot 20% zijn gedaald. In individuele gevallen loopt de verlaging zelfs op tot meer dan 30%.

Het Verbond baseert zich op de premies van alle lopende polissen. Helaas is het zo dat bestaande polissen vaak niet of zeer beperkt profiteren van premiedalingen. Verzekeraars richten zich in hun prijzenslag op nieuwe klanten. Overstappen naar een andere autoverzekering is heel eenvoudig. Daarom heeft Independer berekend wat consumenten daarmee kunnen besparen. De premiedalingen blijken dan ineens veel hoger.

De verlagingen van de afgelopen jaren zijn ondermeer het gevolg van de opkomst van internetverzekeraars als Verzekeruzelf. Maar ook de toenemende verkoop via winkelketens als de Hema zorgde voor prijsdalingen. Nog belangrijker is dat verzekeraars hoge kortingen geven aan bepaalde klantgroepen. Die kortingen zijn meestal alleen via internet te krijgen. Sommige verzekeraars ontwikkelen daar zelfs aparte producten voor. Kortingen op de reguliere tarieven kunnen oplopen tot meer dan 30%.

Verzekeraars kunnen deze hoge kortingen geven, doordat er efficiënter wordt gewerkt. Met name de digitalisering zorgt voor een flinke kostenbesparing. Dat is ook wel nodig, want er is veel nieuwe concurrentie. Door de zachte winters de afgelopen jaren en veiliger auto's zijn er bovendien minder schades gemeld. De klant ziet daar iets van terug in de lagere premies. Maar om daarvan te profiteren moeten autobezitters dus wel overstappen.
Categorie:
Tag(s):