donderdag, 28. juni 2007 - 10:44

Paraffine aangespoeld Noordzeekust

Op de stranden van Texel en Noord-Holland is woensdag paraffine aangespoeld. Het gaat om 2 kubieke meter op de stranden van Texel over een lengte van 35 kilometer en 3 kubieke meter op de stranden tussen Den Helder en Hoek van Holland over een lengte van 70 kilometer. Op Vlieland zijn enkele brokken met paraffine gevonden. Dit heeft Rijkswaterstaat donderdag bekendgemaakt

Paraffine wordt onder andere gebruikt bij de productie van kaarsen, als omhulsel voor kazen, in de farmacie, in cosmetica, in verpakkingen, in banden en vochtwerende emulsies.

Paraffine is niet schadelijk voor mens en milieu, maar mensen en dieren (bijvoorbeeld honden die het opeten) kunnen er wel ziek van worden. Ook kunnen er resten van schoonmaakmiddelen in zitten. Vogels die paraffine op hun verenkleed krijgen kunnen door aantasting hiervan niet meer vliegen of verdrinken.

Omdat het niet op het strand thuishoort ruimt Rijkswaterstaat de boel op.
De opruimwerkzaamheden starten donderdagmiddag en duren naar verwachting circa twee dagen. Door de grote spreiding van de paraffine is het niet mogelijk met de hand op te ruimen, daarom wordt een speciale strandreiniger ingezet.

Onbekend is wie voor de lozing van de paraffine verantwoordelijk is. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat een zeeschip op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt en heeft monsters van de paraffine op het strand genomen. Deze worden nu onderzocht op samenstelling.
Provincie:
Tag(s):