zaterdag, 14. juli 2007 - 10:23

Paraffine op Noord- en Zuid-Hollandse kust

Den Haag

Op de stranden van Noord- en Zuid-Holland is gisteravond paraffine aangespoeld. Het gaat om ongeveer 20 kubieke meter. De paraffine ligt in sporen variërend van 30 cm tot 1.50 m verspreidt tussen de badplaatsen Noordwijk en Bergen (NH).

De paraffinebolletjes hebben een diameter van 2 cm. Omdat het niet op het strand thuishoort, is Rijkswaterstaat vanochtend begonnenmet opruimwerkzaamheden.

Het schoonmaken van de stranden is vanochtend om zeven uur begonnen bij Zandvoort. Daarna volgt het strand bij IJmuiden en de kustlijn verder noordwaarts. Dit gebeurt zowel handmatig als machinaal. Het opruimen neemt enkele dagen in beslag. Tijdens de werkzaamheden blijft het strand gewoon toegankelijk voor badgasten. Vandaag wordt ook de rest van de Noord- en Zuid-Hollandse kustlijn geïnspecteerd.

Paraffine wordt onder andere gebruikt bij de productie van kaarsen, als omhulsel voor kazen, in de farmacie, in cosmetica, in verpakkingen, in banden en vochtwerende emulsies. Paraffine is niet schadelijk voor mens en milieu, maar mensen en dieren (bijvoorbeeld honden die het opeten) kunnen er wel ziek van worden. Ook kunnen er resten van schoonmaakmiddelen in zitten. Vogels die paraffine op hun verenkleed krijgen, kunnen door aantasting hiervan niet meer vliegen en verdrinken.

Onbekend is wie voor de lozing van de paraffine verantwoordelijk is. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat een zeeschip op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt en heeft monsters van de paraffine op het strand genomen. Deze worden nu onderzocht op samenstelling.
Provincie:
Tag(s):