vrijdag, 20. juli 2007 - 15:51

Parkeerbonnen met opschrift ‘parkeerbedrijf’ wel geldig

Utrecht

Parkeerbonnen met daarop het opschrift ‘Parkeerbedrijf Gemeente Utrecht’ zijn wel rechtmatig, ondanks dat de bonnen zijn uitgeschreven door parkeercontroleurs van de politie. Het Amsterdamse gerechtshof kwam tot deze uitspraak in een hoger beroepszaak tegen een parkeerbon. Volgens de rechter maken de parkeerbonnen wel degelijk duidelijk waarom ze zijn uitgeschreven.

Uit een eerdere uitspraak in een hoger beroep over eenzelfde soort parkeerbon (formeel een ‘naheffingsaanslag parkeerbelasting’) leek op te maken dat de bon niet rechtmatig zou zijn. De reden daarvoor zou zijn dat op de voorkant van de bon de aanduiding ‘Parkeerbedrijf Gemeente Utrecht’ staat, terwijl de bonnen worden uitgeschreven door de politie. Daaruit zou de conclusie getrokken kunnen worden dat de bonnen door een onbevoegde partij zijn uitgeschreven en dus onrechtmatig zouden zijn.

In een nieuwe uitspraak in een hoger beroep tegen een parkeerbon weerspreekt het Amsterdamse gerechtshof deze argumentatie. De rechter meent dat uit de informatie op de voorkant van de parkeerbon duidelijk is op te maken waarom de parkeerbon is uitgeschreven. Het feit dat op de voorkant de naam van het parkeerbedrijf vermeld is (formeel niet de bevoegde organisatie) doet daar niets aan af. Op basis daarvan verklaarde het gerechtshof het beroep ongegrond.

Deze uitspraak betekent dat het niet zo is dat de gemeente parkeerboetes onrechtmatig heeft uitgeschreven, zoals eerder werd verondersteld. Overigens heeft de gemeente voor de zekerheid inmiddels het opschrift op de parkeerbonnen veranderd in “naheffingsaanslag parkeerbelasting, Gemeente Utrecht, opgelegd door de parkeercontroleur�.
Provincie:
Tag(s):