dinsdag, 24. april 2007 - 18:26

Parkeergarage Achterom in Dordrecht mag worden gebouwd

Dordrecht

De bouw van een woon- en winkelcomplex met een parkeergarage voor 428 auto's aan het Achterom kan doorgaan. De Raad van State heeft vandaag het hoger beroep van de eigenaren van de naastgelegen appartementen en de exploitant van de parkeergarage Drievriendenhof ongegrond verklaard.

Daardoor is de bouwvergunning voor de parkeergarage onherroepelijk. De gemeente verwacht dat spoedig na de zomervakantie de eerste paal kan worden geslagen.

De bouwplannen voor het Achterom sluiten aan bij de vernieuwing van het Statenplein en de Sarisgang. In 2005 werden de plannen op last van de rechter stilgelegd vanwege problemen met de luchtkwaliteit. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de norm voor fijn stof niet wordt overschreden. Dat betekent dat de bouw alsnog door kan gaan. In het nieuwe complex komt onder meer een grote supermarkt van Albert Heijn. Het Achterom wordt versmald en krijgt een vergelijkbare inrichting als de Sarisgang. Een deel van de parkeerplaatsen komt boven de panden van C & A en Hema.

Het geplande appartementencomplex op de hoek Spuiboulevard/Achterom mag nog niet worden gebouwd. De Raad van State oordeelt dat hierbij de provincie de procedure niet helemaal juist heeft doorlopen. Dit deel van het plan komt daarom terug in de bezwaarprocedure.

De Raad van State heeft ook de bewoners van het Lombardgebied in het gelijk gesteld in hun bezwaren tegen de geplande verkeersmaatregelen. Die maatregelen achtte de gemeente nodig om aan de eisen van luchtkwaliteit te voldoen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
Provincie:
Tag(s):