woensdag, 18. april 2007 - 9:15

Patriarch van Jeruzalem in Museumpark Orientalis

‘Europa lijkt te vergeten dat er in het Midden-Oosten ook veel vriendschap is tussen joden, moslims en christenen!’ Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen, baart in binnen- en buitenland opzien met zijn intercultureel, op vriendschap en dialoog gerichte museumbeleid.Op zondag 15 april, tijdens een officieel bezoek aan Nederland, werd het museumpark bezocht door de Latijnse Patriarch van Jeruzalem, msgr. Fouad Twal.

Twal toonde grote belangstelling voor de wijze waarop het museum gestalte geeft aan de voorlichting over de bindende en onderscheidende aspecten van de drie monotheïstische godsdiensten. Met name de onlangs onthulde, multimediale introshow greep hem aan. ‘Vergeet niet dat er in het Midden-Oosten ook heel veel vriendschap tussen joden, moslims en christenen bestaat. Europa lijkt hiervoor nauwelijks oog te hebben. Toon daarvan ook voorbeelden!’.

Het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem heeft zich in het Midden-Oosten in de afgelopen jaren krachtig ingezet voor de dialoog tussen joden, moslims en christenen. Spraakmakend was in december 2004 de viering van de middernachtmis in Bethlehem, waarvoor de patriarch de Palestijnse leiders had uitgenodigd. In hun aanwezigheid bekritiseerde de patriarch de Israëlische bezetting en de veiligheidsmuur die Israël rond de Westelijke Jordaanoever optrekt.

Fouad Twal, geboren in Madaba, Jordanië, was eerder aartsbisschop van Tunis. In 2005 werd hij door paus Benedictus XVI aangesteld tot patriarch-coadjutor van Jeruzalem. In 2008 zal hij de huidige patriarch, Michael Sabbah opvolgen. Momenteel leven er nog zo'n 75.000 rooms-katholieken in het patriarchaat van Jeruzalem, dat niet alleen Israël maar ook de Palestijnse gebieden, Jordanië en Cyprus omvat.

Het Patriarchaat van Jeruzalem is de titel van de Kerk van Jeruzalem. Er bestaat een drietal partriarchaten van Jeruzalem: het oosters-orthodox patriarchaat, dat behoort tot de Oosters-Orthodoxe kerken, een katholiek patriarchaat en een Armeens patriarchaat.
Provincie:
Tag(s):