woensdag, 19. september 2007 - 22:58

Perez neemt speels PSV bij de hand tegen CSKA Moskou

PSV is de Champions League goed begonnen. In een nat en dus kolkend Philips Stadion wist de ploeg van trainer Ronald Koeman de openingswedstrijd op het kampioenenbal tegen CSKA Moskou te winnen: 2-1.

PSV begon verrassend verdedigend aan het duel met de Russen. Naast de mandekkers Carlos Salcido, Eric Addo, Manuel da Costa en Alcides, mochten ook de controleurs Timmy Simons en Jason Culina en loopwonder Edison Mendéz vanaf minuut één beginnen. De offensieve kracht van de Eindhovenaren werd alleen vertegenwoordigd door Ibrahim Afellay en de Champions League-debutanten Danny Koevermans en Danko Lazovic.

In het eerste half uur werd duidelijk dat PSV moeite had met het vinden van de vrije man: Alcides. De Braziliaan werd amper aangespeeld, maar vroeg ook te weinig om de bal. Omdat CSKA telkens twee man voorin hield, hadden Da Costa, Addo en Salcido hun handen vol aan Wagner Love en Jo. Twee domme overtredingen van de Portugees leidden zelfs twee gevaarlijk vrije trappen rond de zestienmeter van PSV in, maar gescoord werd er niet.

De Eindhovenaren hadden daarnaast moeite met de speelwijze van CSKA, dat niet - zoals Koeman verwachtte - met vijf verdedigers speelde, maar gewoon 4-4-2. Bij balverlies zakten twee blokken van vier terug op de eigen helft, bij balbezit durfden de Russen er vlot uit te komen. Het stempel van ordinaire counterploeg schudde CSKA zodoende met gemak van zich af.

Tot overmaat van ramp moest Koeman in de 28ste minuut spelmaker Afellay (gebroken teen) geblesseerd laten vervangen door Kenneth Perez. Twee minuten later kreeg PSV desalniettemin een grote kans doordat Rahmic de bal verkeerd raakte en Lazovic op het doel van Mandrykin kon afstormen. De Serviër was te zelfzuchtig, zag de vrijstaande Koevermans over het hoofd en trof de goalie. In de rebound konden eerst Jason Culina en daarna opnieuw Lazovic het doel niet vinden.

De grootste kans was in de 44ste miuut voor Koevermans, tot dan toe eigenlijk onzichtbaar. Lazovic zette knap en hard voor vanaf de rechterkant en Koevermans schampte de bal niet voldoende om hem in het zijnetje te deponeren. Het leer zoefde rakelings langs de paal.

Ook CSKA mocht vlak voor rust nog aan doelpunt ruiken. Krasic dolde Alcides als een lastige wesp en legde de bal panklaar op het hoofd van Jo. De bal zeilde wonder boven wonder voorbij het al lege doel, omdat Gomes was uigestapt.

Het begin van de tweede helft werd gekenmerkt door opnieuw twee gote kansen voor Koevermans. Eerst stuitte de spits op keeper Mandrykin, kort daarna toonde Lazovic aan meer te kunnen dan voor eigen succes gaan. De spits had zelf op doel kunnen koppen, maar gunde de enorme mogelijkheid aan zijn collega. Die kon net niet bij de bal, waardoor de riante kans in schoonheid stierf.

De oud-postbode leek wel geen goal gegund. In de 55ste minuut trof Koevermans de paal nadat hij lucky de bal voor zijn voeten kreeg na een slippertje van Ignashevich. ook Lazovic mocht weer een keer aanleggen. Culina schilderde een voorzet op het hoofd van de Serviër, maar de spits kopte door een vreemde nekbeweging gehaast over.

Perez werd uiteindelijk de grote man. De invaller, die na zijn komst liet zien veel oog voor de open ruimtes te hebben en daardoor PSV veel meer voetbal schonk, zette in de 59ste minuut Lazovic vrij voor de keeper. De Serviër toonde aan ook koel af te kunnen ronden: 1-0.

Een ouderwetse ziekenhuisbal van Da Costa zette bijna de gelijkmaker op het bord. Zijn korte pass op Perez was veel te hard waardoor deze van de schoen van de Deen stuitte. De counter die volgde had eigenlijk door Zhirkov moeten worden afgerond, maar de middenvelder prikte naast.

Ook een andere verdedigingsfout aan de zijde van PSV bracht de bezoekers bijna langszij. Addo bleef als een zandzak staan toen wagner Love hem in het strafschopgebied van de Eindhovenaren passeerde. De Braziliaanse spits schoot nipt voorlangs.

Pas na de 1-0 liet CSKA zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. De Russen rukten steeds verder op naar de loopgraven van PSV, dat zich beperkte tot pappen en tegenhouden.

Maar het was toch PSV dat opnieuw scoorde. Perez mocht zijn eerste speelminuten op het allerhoogste podium bekronen met een doelpunt. In de 80ste minuut kreeg de Deen waar hij recht op had. De oude AZ-connectie Kromkamp (ingevallen voor Mendéz)- Perez leverde een beauty van een treffer op: Perez schoot uit stand de bal pardoes in de kruising: 2-0.

Omdat PSV onrustig bleef verdedigen, kwam CSKA terug in de wedstrijd. Na gestuntel van dit keer Alcides kon Wagner Love een minuut voor tijd Gomes omspelen en de aansluitingstreffer produceren: 2-1.

Daardoor bleef het billenknijpen tot het laatste fluitsignaal. Jo kreeg nog een geweldige kopkans, maar een overwinning was wel iets te veel van het goede geweest voor CSKA, dat een aardige begin en slotfase kende, maar kort na rust overspoeld werd door een speels en attractief PSV.

Verdedigend was het allemaal niet best wat PSV liet zien, maar offensief gezien toonde de landskampioen aan voor meer gevaar te kunnen zorgen. Wat dat betreft schatte Koeman de waarde van zijn ploeg goed in voorafgaand aan dit Champions League-avontuur. Maar of deze ploeg sterk genoeg is om de volgende ronde te halen....
Categorie:
Tag(s):