woensdag, 16. mei 2007 - 17:20

'Pierre Cuypers' opent Cuypersjaar

Roermond

In het Stedelijk Museum in Roermond is vandaag het Cuypersjaar officieel van start gegaan. Op de 180e verjaardag van de Roermondse architect werd het Cuypersjaar door ‘Cuypers’ zelf geopend. In het Cuypersjaar worden diverse activiteiten gehouden zoals exposities, lezingen, kamerconcerten met als hoogtepunt een musical over de bekende architect, geschreven door Huub Boesten en (stadsdichter) Hans van Bergen.

Als architect verwierf Cuypers bekendheid met de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook nam hij de verbouwing van kasteel De Haar in Haarzuilens bij Utrecht voor zijn rekening. In Roermond was hij ondermeer verantwoordelijk voor het ontwerp van de kiosk op het Munsterplein.

Burgemeester Henk van Beers opende het ‘verjaardagsfeest’ in het voormalige woonhuis van Cuypers, dat nu als Stedelijk Museum dienst doet. Tevens werd al een klein voorproefje getoond van enkele muziekstukken van de musical. Het programma werd afgesloten met de onthulling van een ANWB-paal in de tuin van het museum, waarop de route naar de Teekenschool wordt aangegeven.

Cuypers overleed in 1921 op 93-jarige leeftijd in Roermond.
Provincie:
Tag(s):