maandag, 24. september 2007 - 10:54

Pil in plaats van maagdenvliesherstel

Utrecht

De afdeling gynaecologie van het UMC Utrecht biedt een alternatief voor het herstellen van het maagdenvlies bij moslimvrouwen die als `maagd' willen trouwen. Gynaecoloog Ineke van Seumeren verstrekt een speciale vaginale zetpil die een half uur na inbrengen een slijmerige rode afscheiding veroorzaakt.

Vooral meisjes van Turkse en Marokaanse komaf komen bij de afdeling gynaecologie voor een reconstructie van het maagdenvlies. Het UMC Utrecht willigt een verzoek tot deze `hymenrecconstructie' niet altijd in, vertelt Van Seumeren. "We krijgen zo'n twintig verzoeken per jaar, daarvan honoreren we ongeveer de helft."

Als alternatief voor de maagdenvliesreconstructie biedt Van Seumeren de speciale pil aan, een truc om het bloeden bij de eerste coïtus na te bootsen. "Tijdens het consult leg ik uit dat uit dat de meeste vrouwen niet of nauwelijks bloeden tijdens de eerste keer en ik vraag hen of zij onderling dan niet praten over alternatieve hulpmiddeltjes. Als alternatief geef ik ze de pillen mee."

Overigens is het maagdenvlies helemaal geen vlies, het is een dubbellagig soepel weefselrandje vlak achter de ingang van de vagina. Ongeveer zestig procent van de meisjes heeft bloedverlies bij de eerste keer omdat het randje inscheurt, maar ze hebben dat in zeer wisselende mate. Veertig procent van de vrouwen merkt er niks van de eerste keer.
Categorie:
Tag(s):