dinsdag, 17. juli 2007 - 11:01

Plastische chirurgie per robot

Maastricht

Plastisch chirurgen van het azM hebben voor het eerst de eerste plastisch-chirurgische ingreep ter wereld met een robot uitgevoerd. De resultaten van deze ingreep heeft dr.R.van der Hulst onlangs gepresenteerd op het wereldcongres van microvasculaire chirurgen in de Griekse hoofdstad Athene.

De nieuwe ingreep betrof een patiënte die een borst-reconstructie onderging. Dergelijke borstreconstructie gebeuren met behulp van buikvet dat de plastisch chirurg vrij prepareert, dat wil zeggen alle bloedvaten en -vaatjes afsluit. Vervolgens wordt dit materiaal gebruikt om de nieuwe borst aan te brengen.

Dit laatste deel van de ingreep is nu voor het eerst met behulp van de Da Vinci-robot uitgevoerd.

Microvasculaire chirurgische operaties voert de chirurg normaliter uit vanachter een microscoop en vereisen de nodige training en expertise. Van der Hulst ziet in de toekomst veel voordelen door het inzetten van robots bij dit soort ingrepen: "Het gebruik van de robot vergroot de bewegingen die je maakt en schakelt het trillen van de menselijke hand uit.

De robotchirurgie - en de ontwikkelingen daarin - zullen het in de toekomst mogelijk maken deze operaties op een makkelijkere manier uit te voeren. Bovendien zullen we nog kleiner, nog fijner kunnen opereren, zodat we de kans op dichtslibben van bloedvaatjes nog verder minimaliseren."
Provincie:
Tag(s):