woensdag, 9. mei 2007 - 21:38

Politie schiet met losse flodders bij 'gijzeling'

Opmeer

De politiekorpsen van de grote regio houden vandaag en morgen, 10 mei een grote oefening. Het gaat om het nabootsen van een gijzelingssituatie. De regio's Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Noord Holland Noord zijn betrokken bij de oefening waarbij nauw wordt samengewerkt met het openbaar ministerie en het Korps Landelijke Politiediensten.

De politie oefent regelmatig om de kennis en kunde op het gebied van grote calamiteiten paraat te houden. Dit keer staat een gijzeling/afpersing centraal. Het daarbij horende plan zal worden getest. Net als de samenwerking met partners en tussen de verschillende regio’s.

De oefening waarbij onder andere de drie politiekorpsen Zaanstreek Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord zijn betrokken is sinds donderdag 10 mei in volle gang. De oefening wordt op verschillende locaties gehouden. Drie ervan zijn inmiddels bekend: Velsen, Kwadijk en Opmeer. De politie oefent regelmatig zodat zij goed is voorbereid in geval van crisis en rampen. Daarnaast is de samenwerking met partners en tussen de verschillende regio’s een belangrijk oefendoel.

Tijdens de oefening wordt de gijzeling van een bankdirecteur in een bank aan de Lindengracht in Opmeer gesimuleerd. Op de andere locaties vinden gebeurtenissen plaats die verband houden met deze gijzeling.

Tijdens de oefening wordt nauw samengewerkt met het openbaar ministerie en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). In Opmeer bouwt het KLPD een zogenaamd ‘wit dorp’ op. Dit is een verzameling van witte trucks die voorzien zijn van specialistische apparatuur. Daarnaast dienen de trucks als commandoruimten voor het politiepersoneel.

In Opmeer is de oefening het meest zichtbaar voor het publiek omdat de oefenlocatie zich in de bebouwde kom bevindt en hier de meeste activiteiten plaatsvinden. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de passanten en omwonenden. Direct omwonenden zijn via flyers of persoonlijk geïnformeerd.

Wel kunnen bewoners uit Opmeer geconfronteerd worden met politiepersoneel dat bivakmutsen draagt en/of wapens. Er wordt alleen in uiterste gevallen gebruik gemaakt van deze wapens, waarbij altijd met losse flodders zal worden geschoten. Het is mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid de vuurwapens te gebruiken om de oefening zo realistisch mogelijk te laten zijn.

Donderdagochtend is een keer gebruik gemaakt van een vuurwapen waarbij met losse flodders is geschoten voor het bankgebouw. Er worden absoluut geen echte kogels gebruikt. Een speciaal ingestelde veiligheidsadviseur houdt toezicht op de veiligheid voor het publiek en het ingezette personeel.
Provincie:
Tag(s):